ukenru
rada-ukhvalila-zakon-pro-antikoruptsiyniy-sud

Рада ухвалила президентський законопроект про Антикорупційний суд

 • 19052 переглядiв

КИЇВ. 7 червня. УНН. Верховна Рада ухвалила президентський законопроект про Вищий антикорупційний суд. За відповідне рішення проголосували 315 народних депутатів, передає кореспондент УНН.

Згідно з законопроектом, Антикорупційний суд буде, зокрема, розглядати справи щодо підозри у корупції чиновників. При цьому справи, які перебувають на розгляді у судах загальної юрисдикції, не будуть передаватися до Антикорупційного суду. Передбачено створення апеляційної палати суду. При цьому апеляційна та судові палати Антикорупційного суду не можуть розміщуватися в одній будівлі.

Також передбачається конкурсний відбір суддів до складу цього суду. Конкурс відбуватиметься за участі Ради міжнародних експертів та Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Суддям Антикорупційного суду у зв'язку із здійсненням правосуддя у кримінальних провадженнях щодо корупційних та пов'язаних з корупцією злочинів надаються, поряд із визначеними Конституцією України та Законом України "Про судоустрій і статус суддів" гарантіями, додаткові гарантії забезпечення їх особистої безпеки та особистої безпеки членів їхніх сімей, близьких осіб та збереження їхнього майна.

Судді Антикорупційного суду, а у разі потреби за його заявою також членам його сім’ї, надається цілодобова охорона. За заявою судді Вищого антикорупційного суду цілодобова охорона може надаватись також його близьким особам. За заявою судді Вищого антикорупційного суду здійснюється цілодобова охорона особистого або службового житла судді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До ради експертів щодо Антикорупційного суду можуть входити українці

Визначено, що до складу Ради міжнародних експертів входять представники міжнародних організацій, які опікуються боротьбою з корупцією та співпрацюють з нашою державою на підставі міжнародних договорів.

У результаті перемовин знайдено компроміс щодо права вето Ради міжнародних експертів щодо того чи іншого кандидата на посаду судді Антикорупційного суду. Передбачається скорочення кількості членів Ради до шести. При цьому 3 члени можуть ветувати рішення ВККС стосовно того чи іншого судді.

Як повідомляв УНН, раніше у МВФ висловили позицію щодо спірного моменту про Антикорупційний суд. У МВФ наголосили на тому, що в процесі створення суду важливо, щоби Рада експертів, до складу якої увійдуть незалежні експерти із вагомим та загальновизнаним досвідом у боротьбі з корупцією, була наділена вирішальною роллю у визначенні того, чи кандидати на посаду судді Антикорупційного суду мають необхідну кваліфікацію.

Держдеп США підтримав МВФ щодо спірного моменту про Антикорупційний суд, як і G7.

Українські Національні Новини

Політика