ukenru
protesti-v-irani-schonaymenshe-75-lyudey-zaginuli-ponad-1200-zaareshtovano

Протести в Ірані: щонайменше 75 людей загинули, понад 1200 заарештовано

 • 320243 переглядiв

КИЇВ. 27 вересня. УНН. Понад 75 людей було вбито під час придушення іранською владою заворушень, спричинених смертю курдської жінки Махси Аміні, затриманої поліцією у справах моралі. Про це УНН пише посилаючись на AFP.

Деталі

Востаннє влада оцінила кількість загиблих у 41 людину, включаючи кількох співробітників сил безпеки.

Офіційні особи заявили в понеділок, що вони заарештували понад 1200 осіб. Мережа загальнонаціональних демонстрацій щодо смерті Аміні, після її арешту за нібито порушення суворих правил країни щодо хіджабу та скромного одягу, розширюється.

Протести спалахують 11 ніч поспіль по всьому Ірану. Натовп у Тегерані вигукував «смерть диктатору», закликаючи до припинення більш як трьох десятиліть правління 83-річного верховного лідера аятоли Алі Хаменеї.

Іранський спецназ у чорних бронежилетах бив демонстрантів палицями під час вуличних боїв, а студенти зірвали великі фотографії верховного лідера та його попередника аятоли Рухолли Хомейні.

За даними правозахисних груп, під час найбільших протестів в Ірані майже за три роки сили безпеки використовували водомети, а також стріляли дробом та бойовими патронами, тоді як протестувальники кидали каміння, підпалювали поліцейські машини та підпалювали громадські будівлі.

Українські Національні Новини

Новини Світу