ukenru
prezident-efis-vislovivsya-proti-scheplennya-tretoyi-dozoyu-vaktsini-vid-covid-19

Президент EFIS висловився проти щеплення третьої дозою вакцини від COVID-19

 • 22880 переглядiв

КИЇВ. 9 серпня. УНН. Люди, які отримали дві дози вакцини від коронавірусу, мають адекватний захист і не потребують третього щеплення. Часта вакцинація від COVID-19 може призвести до побічних ефектів. Про це заявив президент Європейської федерації імунологічних товариств (EFIS) професор Андреас Радбрух, повідомляє на Facebook заслужений лікар України, головний інфекціоніст Ольга Голубовська.

Цитата:

"Як імунолог, я підтримую вакцинацію, але невиправдано часта вакцинація також може призвести до побічних ефектів, які наразі невідомі через відносно короткий час спостереження", - цитує Радбруха інфекціоніст.

Деталі

За словами Радбруха, люди, які отримали дві дози вакцини, мають адекватний захист і не обов'язково потребують третьої вакцинації, адже "клітини пам'яті" виробляють антитіла у тих, хто одужав від COVID-19, через 6-11 місяців після зараження. Це схоже на ситуацію з людьми, які були вакциновані від правця або дифтерії.

Цитата:

"У більшості випадків рівні антитіл знижуються через шість місяців, але залишаються більш-менш постійними на рівні приблизно від 10 до 20 відсотків від максимального значення реакції на вакцинацію або гостру інфекцію. Але це рівень, який як і раніше захищає людину. Імунна система розумна і робить все, що потрібно", - зазначив він.

Нагадаємо

Раніше Всесвітня організація охорони здоров'я закликала країни утриматися від введення громадянам третьої дози вакцини проти коронавірусу до кінця вересня цього року.

Головний інфекціоніст України Ольга Голубовська підтримала заклик ВООЗ, зазначивши, що про це не розкажуть на "зомботренінгах".

Українські Національні Новини

Суспільство