ukenru
premyerka-estoniyi-yes-mozhe-ne-dosyagti-ugodi-pro-zaboronu-rosiyskoyi-nafti-na-samiti-sogodni

Прем'єрка Естонії не очікує угоди ЄС про заборону російської нафти на саміті сьогодні

 • 171528 переглядiв

КИЇВ. 30 травня. УНН. Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас не думає, що Євросоюз зможе досягти угоди про нафтове ембарго проти рф на саміті сьогодні. Однак, лідери ЄС мають намір політично підтримати заборону на російську нафту, проклавши шлях до можливої ​​угоди про шостий пакет санкцій проти москви за її вторгнення в Україну наступного місяця, повідомляє Bloomberg, пише УНН.

Цитата

"Я не думаю, що сьогодні ми прийдемо до угоди", - заявила у понеділок прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас.

"Тому ми постараємося дійти згоди до саміту у червні", - додала вона.

Деталі

Як вказано, лідери ЄС працюють над тим, щоб закріпити свою підтримку у спільній заяві, яка ще може змінитися до того, як буде опублікована за підсумками їхнього дводенного саміту в Брюсселі у понеділок-вівторок, 30-31 травня.

За словами людей, знайомих з переговорами, пропозиція про санкції зупиняє імпорт по морю до початку наступного року, а постачання трубопроводом буде заборонено лише після того, як буде задоволено інтереси кількох країн, які не мають виходу до моря. Політична підтримка лідерів не означає, що угода обов'язково буде, і на шляху до угоди залишається кілька суттєвих перешкод, відзначає видання.

Угорщина, як вказано, поки що відмовляється підтримати компроміс, попри пропозиції, спрямовані на забезпечення її постачання російської нафти, заявили джерела. Будапешт хоче отримати додаткові гарантії того, що він може продовжувати імпортувати російську нафту, якщо її постачання по трубопроводу будуть перешкоджати, пише видання.

Згідно з останніми пропозиціями ЄС, до початку наступного року буде заборонено морське постачання нафти з росії, а обмеження на імпорт через гігантський трубопровід "Дружба", який є основним джерелом імпорту сирої нафти до Угорщини, буде відкладено", - вказує видання.

Угорщина раніше припускала, що звільнення від санкцій постачання трубопроводом забезпечить її підтримку.

"Якщо ЄС не зможе залучити Угорщину до реалізації плану санкцій, це стане серйозним ударом по єдності позиції блоку проти росії та спричинить труднощі Європейській комісії, яка кілька тижнів тому оголосила про план нафтового ембарго", - йдеться у статті.

Пакет також включає заборону на страхування, пов'язану з відвантаженням нафти до третіх країн, але він набуде чинності лише через шість місяців після вжиття заходів - порівняно з раніше запропонованим тримісячним переходом, кажуть джерела. Це розширює список поступок.

Болгарія отримає перехідний період до червня або грудня 2024-го, а Хорватія може отримати звільнення від санкцій для імпорту вакуумного газойлю.

За словами людей, захід, що забороняє росіянам купувати нерухомість в ЄС, був також виключений з останньої версії тексту після тиску з боку Кіпру.

Доповнення

Politico пише, що для багатьох лідерів ЄС зростаюча інфляція, особливо вартість енергоносіїв та продуктів харчування, здається страшнішим ворогом, ніж російський диктатор владимир путін. Доказом цього є 25 днів, протягом яких вони не можуть досягти угоди про ембарго на російську нафту.

Українські Національні Новини

Політика