ukenru
premyer-pivnichnoyi-makedoniyi-mi-bazhayemo-ukrayini-uspikhu-ale-dlya-nas-yes-poki-scho-nichogo-ne-vikonav

Прем'єр Північної Македонії: ми бажаємо Україні успіху, але для нас ЄС поки що нічого не виконав

 • 673280 переглядiв

КИЇВ. 8 червня. УНН. Скоп'є продемонстрував свою прихильність та відданість, ухваливши жорсткі рішення, але ЄС досі не погодився на відкриті переговори про вступ, заявив в інтерв'ю EURACTIV прем'єр-міністр Північної Македонії Дімітар Ковачевскі, пише УНН.

Виступаючи напередодні саміту ЄС наприкінці червня, на якому мають обговорюватися питання розширення, Ковачевскі сказав, що процес вступу в ЄС, що зайшов у глухий кут, у вразливому регіоні Західних Балкан став проблемою безпеки на тлі посилення впливу іноземних гравців.

Цитата

"Після нападу росії на Україну та у світлі впливу третіх сторін у регіоні Західних Балкан, які є найбільш уразливими на європейському континенті, розширення стало питанням безпеки", - сказав Ковачевскі.

Відповідаючи на запитання про реакцію на отримання Україною статусу кандидата в червні, що часто представлялося як "перестрибування без черги" перед країнами Західних Балкан, Ковачевскі сказав, що "вони заслуговують на те, щоб боротися за своє процвітання та своє майбутнє в ЄС".

"Ми можемо лише побажати їм успіхів у їхніх прагненнях стати кандидатами в члени ЄС, але ЄС має усвідомлювати, що він має виконувати, а не лише обіцяти", — сказав він.

"Бо виконання — це те, що підтримує довіру та те, що підтримує вдоволення громадян тим, що коли вони йдуть на поступки, коли вони вносять зміни, узгодження, то це цінується", — додав він.

Деталі

Лідери ЄС мають зустрітися зі своїми шістьома західнобалканськими колегами, у тому числі з двома країнами, які вже ведуть переговори про вступ, та з двома кандидатами, 23 червня перед важливим самітом ЄС, на якому обговорюватиметься статус потенційного кандидата України на вступ до блоку.

Албанія та Північна Македонія, хоч і є офіційними кандидатами, роками перебували у "залі очікування", заблоковані проблемами корупції та надання притулку, а також у випадку зі Скоп'є - вето з боку сусіднього члена ЄС Болгарії.

"Північна Македонія була країною-кандидатом в ЄС протягом 17 років, і за ці 17 років ми продемонстрували нашу прихильність і нашу відданість цьому процесу інтеграції", - сказав Ковачевскі, додавши, що його країна узгодила 45% свого законодавства з блоком та реорганізувала свої інституції.

"Ми ухвалили багато складних рішень для країни, одним з яких стала Преспанська угода, за допомогою якої ми змогли вирішити суперечку про назву з сусідньою Грецією і стати членами НАТО", - сказав він, маючи на увазі знакову угоду 2018 року.

"Водночас ЄС не вдалося досягти початку переговорів, а Північна Македонія та Албанія фактично залишаються заручниками процесу розширення на прохання Болгарії", - додав він.

Софія блокує шлях Скоп'є до членства в ЄС через суперечки про історію та походження македонської мови, але стикається з тиском своїх західних союзників у ЄС, які вимагають розблокувати це питання. З того часу, як у 2017 році Болгарія та Північна Македонія підписали знаменну угоду про дружбу, спільна комісія з історії працює над подоланням їх серйозних історичних розбіжностей. Але, за словами обох країн, у цьому питанні не було жодного прогресу. "Наразі немає документа, який міг би бути узгоджений обома сторонами", - підтвердив Ковачевскі.

Доповнення

Влада Північної Македонії повністю підтримує надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС і не погоджується з тими, хто намагається протиставити українську заявку і процес інтеграції їх країни.

Українські Національні Новини

Політика