premier-virmenii-zaiavyv-pro-uzghodzhennia-kliuchovykh-pryntsypiv-myru-z-azerbaidzhanom

Прем'єр Вірменії заявив про узгодження ключових принципів миру з Азербайджаном

 • 2101 переглядiв

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що ключові принципи миру з Азербайджаном узгоджено. Про це він заявив на церемонії відкриття осінньої сесії ПА ОБСЄ в Єревані

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян у суботу заявив про узгодження із Азербайджаном ключових принципів миру. Його заяву опублікувала пресслужба очільника вірменського уряду, пише УНН.

Перш за все, ідеться про вірменсько-азербайджанський мирний процес. У нас є як хороші, так і погані новини. Хороша новина полягає в тому, що головні принципи миру з Азербайджаном узгоджені

- зазначив Пашинян на церемонії відкриття осінньої сесії ПА ОБСЄ в Єревані.

Деталі

За його словами, це сталося за посередництва президента Європейської ради Шарля Мішеля в результаті зустрічей з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим у Брюсселі. 

"Найголовніша погана новина полягає в тому, що ми все ще розмовляємо різними дипломатичними мовами і дуже часто не розуміємо один одного", - зауважив Пашинян. 

"Звісно, ​​на це є й об’єктивні причини. Давній конфлікт із певним історичним контекстом, тисячі жертв, чиїм родичам дуже важко дивитися в очі, десятки ув'язнених, чиї рідні не мають відповідей на запитання, атмосфера ненависті, яка панувала десятиліттями, та підозри, що під конструктивними висловлюваннями ховаються погані наміри. Більш того, те, про що я кажу, більшою чи меншою мірою стосується і Вірменії, і Азербайджану", - зазначив прем'єр Вірменії.

При цьому Пашинян зауважив, що Азербайджан, наприклад, жодного разу публічно не посилався на три узгоджені принципи, не підтверджував свою відданість цим принципам, "що поглиблює атмосферу недовіри".

"Вкрай підозрілим також виглядає те, що під найвищим патронатом в Азербайджані, а фактично на офіційному рівні Республіку Вірменію почали називати "Західним Азербайджаном". (...) Це здається нам підготовкою до організації нової війни, нової військової агресії проти Вірменії, і є однією з головних перешкод на шляху просування мирного процесу", - вказав Пашинян.

Доповнення

Як зазначає DW, наприкінці жовтня Пашинян заявив про можливість укладання мирної угоди з Азербайджаном у найближчі місяці. "Зараз ми з Азербайджаном працюємо над проектом угоди про мир та врегулювання відносин", - повідомляв очільник вірменського уряду. За його словами, Вірменія та Азербайджан домовилися про взаємне визнання територіальної цілісності один одного на основі Алма-Атинської декларації 1991 року, згідно з якою площа Вірменії становить 29 800 кв. км, а площа Азербайджану – 86 600 кв. км. Мирна угода означатиме і встановлення дипломатичних відносин між двома державами, вказує видання.

Юлія Шрамко

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Чотири людини постраждали в автокатастрофі на Рівненщині

     • 1286 переглядiв

    Польща спільно з США вироблятиме протитанкові боєприпаси

     • 1103 переглядiв

    Студентів, які виїхали з України, можуть позбавити стипендій

     • 1026 переглядiв