pravki-gerusa-kisilevskogo-u-nadanni-pilg-staleplavnim-zavodam-ugledili-konflikt-interesiv

“Правки Геруса-Кисилевського”: у наданні пільг сталеплавним заводам угледіли конфлікт інтересів

 • 11501 переглядiв

КИЇВ. 4 серпня. УНН. Народний депутат від “Слуги народу” Дмитро Кисилевський міг діяти в умовах реального конфлікту інтересів, лобіюючи введення пільгового тарифу на передачу електроенергії для окремих сталеплавних заводів. Про це у коментарі УНН заявив експерт з питань енергетики Сергій Дяченко.

"Так, тут є ймовірний конфлікт інтересів. Звичайно, що переважна більшість депутатів - це вихідці з якихось бізнес-структур і корпорацій. І очевидно, що вони лобіюють інтереси людей з якими працювали і з якими добре знайомі", - каже Дяченко, додаючи, що перевірити нардепа на наявність конфлікту інтересів має НАЗК.

Ініціатор пільгових тарифів Кисилевський раніше обіймав посаду директора з корпоративних відносин ТОВ “Інтерпайп Україна” Віктора Пінчука. За його ж словами, під пільги потрапляють заводи “Дніпросталь”, “Електросталь” та “Азовелектросталь”, а також “Дніпроспецсталь”. “Дніпроспецсталь” — завод, який контролюють структури “VS Energy” російських підприємців Олександра Бабакова (ексдепутата Держдуми Росії від партії “Единая Россия”) та Михайла Воєводіна. Партнерами росіян ЗМІ називають Ігоря Коломойського та Віктора Медведчука. Раніше 30% акцій належали EastOne Віктора Пінчука.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Слуга народу" Герус лобіює імпорт електроенергії з РФ

Та більш того. Надання таких пільг не доцільне, каже Дяченко.

"Низьковуглецевий розвиток економіки - річ не дешева. Навіть такі потужні і багаті країни, як Китай і США, не поспішають розвиватися у цьому напрямку. Таку політику частково провадить ЄС, але треба зважати, чи нам це по кишені. Перш ніж впроваджувати такі речі, треба їх економічно обґрунтувати. По-друге: цього від нас ніхто не вимагає. Так, за екологію боротися треба, і норми виконувати треба, але якщо сьогодні ми перевиконаємо плани по скороченню викидів - нам пожмуть руку, і встановлять наступні плани по скороченню, базуючись на досягнутому. А кожен новий куб викиду коштує дорожче попереднього. Тому я б не поспішав це робити", - пояснив він.

Нагадаємо, нардеп Дмитро Кисилевський вніс поправку до урядового законопроекту про “зелену” енергетику (№ 3658), яка передбачає, що “зеленими” металургами тепер вважаються сталеплавні підприємства, що здійснюють викиди до 250 кг вуглекислого газу на 1 тону сталевої продукції та виключно з електродуговим методом виробництва. Для таких підприємств введено пільговий тариф на передачу електроенергії який не буде враховувати витрати “Укренерго” на виплати по “зеленому” тарифу, тобто фактично ці підприємства будуть сплачувати в рази менше коштів до бюджету.

Додамо, що Кисилевський вніс поправку до проекту ЗУ за підтримки голови енергетичного Комітету ВР Андрія Геруса.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Буславець виконала обіцянку знизити "зелені" тарифи

     • 13516 переглядiв

    Ляшко нагадав, які щеплення потрібно робити дітям

     • 16158 переглядiв

    АЕС виробили найбільше електроенергії за добу

     • 13320 переглядiв

    Синоптики дали прогноз погоди на завтра

     • 29757 переглядiв