ukenru
povne-rishennya-sudu-u-spravi-markiva-bude-oprilyudnene-protyagom-60-dniv-posol

Повне рішення суду у справі Марківа буде оприлюднене протягом 60 днів – посол

 • 9470 переглядiв

КИЇВ. 15 липня. УНН. Повне рішення суду у справі українського нацгвардійця Віталія Марківа буде оприлюднене протягом 60 днів. Про це повідомив Надзвичайний та Повноважний Посол Італійської Республіки в Україні Давіде Ла Чечіліа під час зустрічі з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим, передає УНН із посиланням на прес-службу МВС.

Так, вказано, що позиція України на рівні Президента та уряду – незмінна: вирок італійського суду Марківу несправедливий, політизований та необ’єктивний. Матеріали справи підтверджували непричетність нашого солдата до злочину. Україна закликає вирішити цю кризу на рівні керівництва держав.

"Ви бачите хвилю резонансу у зв’язку із вироком нашому гвардійцю Віталію Марківу. Я хотів би, аби ми чітко розуміли, що цей вирок – несправедливий і може вплинути на відносини між нашими країнами. Це позиція уряду і Президента України. Рішення суду політизоване і необ’єктивне. Я хочу вам нагадати, що на Донбасі загинуло понад 10 000 осіб. Там проти України воюють і десятки найманців з Італії. В Україні є кілька кримінальних проваджень, де фігурують громадяни Італії, які вбивали українців. Світ залежить від наших рішень. Ми будемо ініціювати перемовини найвищого політичного рівня. Ми хотіли б почути, що уряд Італії так само зацікавлений у вирішенні цієї проблеми. Хочемо бачити конкретні кроки. Адже це може стати великим потенційним конфліктом. Марків був на війні і захищав Україну", - сказав Аваков.

Він заявив, що Рокеллі загинув, поїхавши на Донбас нелегально.

"Ми чекаємо від уряду Італії демонстративних кроків, які покажуть зацікавленість у вирішенні цієї кризи. Я хотів би отримати офіційну інформацію від посольства, аби зрозуміти, як в Італії розбираються з тими італійськими громадянами, хто незаконно воює на боці сепаратистів на українському Донбасі", - зазначив міністр.

У свою чергу, Надзвичайний та Повноважний Посол Італійської Республіки в Україні Давіде Ла Чечіліа сказав, що до офіційної публікації рішення суду він не може коментувати цю справу, адже судова влада в Італії є незалежною.

"Повне рішення суду буде оприлюднене протягом 60 днів. Тоді ми зможемо більш детально його вивчити, зокрема мотиваційну частину. Для Італії це важлива тема для усіх інституцій та медіа, адже усі хочуть знати правду, і, в першу чергу, її шукають батьки Андреа Рокеллі. Я розумію усю важкість ситуації і передав усю інформацію до своєї країни.

А щодо наших громадян, які незаконно воюють на Донбасі на стороні сепаратистів, суд Генуї вже прийняв перші рішення про ув’язнення на різні терміни. Італія підтримує територіальну цілісність та незалежність України, підтримує та продовжує санкції проти РФ. Ми розуміємо, ваше занепокоєння і те, наскільки ця ситуація може вплинути на наші відносини. Ми намагатимемося знайти спільне рішення та показати українському та італійському суспільству відкритість цього процесу", - зазначив посол.

Нагадаємо, два роки нацгвардієць Віталій Марків із подвійним громадянством України й Італії перебував під вартою у в’язниці в Італії. 30 червня 2017 року італійські правоохоронці арештували його в аеропорту Болоньї, коли він із дружиною приїхав у відпустку до своєї матері – вона живе в області Марке.

Україна заперечує причетність бійця Національної гвардії до смерті італійського репортера Андреа Роккеллі та його російського перекладача Андрія Миронова, які загинули 24 травня 2014 року поблизу Слов’янська, окупованого тоді проросійськими силами.

Італійський суд засудив Марківа до 24 років ув'язнення.

Українські Національні Новини

Політика