poterpilii-u-spravi-shchodo-dyrektora-yurdepartamentu-nbu-zymy-dovedetsia-cherez-sud-vymahaty-provedennia-slidchykh-dii-yuryst

Потерпілій у справі щодо директора юрдепартаменту НБУ Зими доведеться через суд вимагати проведення слідчих дій - юрист

 • 38426 переглядiв

Потерпілій у справі проти директора юрдепартаменту НБУ доведеться через суд вимагати проведення слідчих дій. Слідчі ДБР ймовірно ігноруватимуть ініціативи Юлії Сосєдки, співзасновниці банку "Конкорд".

Співзасновниці банку "Конкорд" Юлії Сосєдці доведеться через суд вимагати проведення слідчих дій у кримінальному провадженні, де вона визнана потерпілою. Адже слідчі ймовірно ігноруватимуть її ініціативи. Йдеться про справу щодо можливого зловживання владою або службовим становищем, що призвело до тяжких наслідків директором юридичного департаменту Національного банку України Олександром Зимою, пише УНН.

Контекст

Шевченківський районний суд Києва визнав потерпілою співзасновницю банку "Конкорд" Юлію Сосєдку у кримінальному провадженні щодо ймовірного зловживання владою або службовим становищем, що призвело до тяжких наслідків, директором юридичного департаменту Національного банку України Олександром Зимою.

"В потерпілого, після визнання його потерпілим, з’являються права, які надає йому процесуальний кодекс і він може ініціювати проведення тих чи інших слідчих дій, клопотати про залучення його до участі у проведенні (слідчих дій – ред.), наприклад, допитів, а також він стає невід’ємною частиною самого (кримінального – ред.) процесу. Однак враховуючи те, що ДБР не дуже бажало допускати його до кримінального провадження, то так мабуть все і залишитися і він буде продовжувати ініціювати слідчі дії через суд, оскільки слідчі будуть ігнорувати його прохання", - зазначив юрист Сергій Лисенко в ексклюзивному коментарі УНН.

Додамо

Як розповів УНН член Національної асоціації адвокатів Олександр Золотухін, в Державному бюро розслідувань поширена практика відмов слідчими у визнанні громадян потерпілими у кримінальних провадженнях. Це може бути повʼязано з тим, що правоохоронці відчувають безкарність і не хочуть лишніх клопотів. Адже потерпілий, як сторона процесу, може заявляти клопотання, просити про призначення експертиз, тобто активніше намагатися спонукати слідство розслідувати злочин.

Нагадаємо

Як повідомляв УНН, кримінальна справа стосується листа Національного банку України до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за підписом Олександра Зими, яким він рекомендував Фонду відкликати позови, подані "Конкордом" проти НБУ.  У документі йшлося про чотири позови банку "Конкорд" до НБУ, у яких банк вимагав скасувати штрафи на загальну суму майже 63,5 мільйона гривень. Ці позови були подані ще до того, як Нацбанк ухвалив рішення про ліквідацію "Конкорду" й увів туди тимчасову адміністрацію.

Співзасновниця "АТ "АКБ "Конкорд" Олена Сосєдка заявила, що Національний банк України проігнорував пропозиції акціонерів банку "Конкорд" перед його ліквідацією, а потім ще й за вказівкою регулятора їх позбавили права на справедливий суд.

Популярні

Новини по темі

Кількість жертв зсувів в Індії зросла до 158

 • 12262 переглядiв