posly-yes-u-vivtorok-pochnut-obhovoriuvaty-pytannia-vidkryttia-perehovoriv-z-ukrainoiu-pro-chlenstvo

Посли ЄС у вівторок почнуть обговорювати питання відкриття переговорів з Україною про членство

 • 36786 переглядiв

Посли ЄС обговорюватимуть потенційне членство України в ЄС, починаючи з цього вівторка, а 14-15 грудня відбудеться саміт, на якому буде прийнято рішення.

Дипломатичні представники 27 країн-членів ЄС зустрінуться у вівторок, аби розпочати перемовини про початок переговорів щодо членства України в ЄС. Про це пише Reuters з посиланням на офіційних осіб та дипломатів, передає УНН.

Деталі

Зустріч, що відбудеться за даними видання, завтра у вівторок 5 грудня, знаменує собою початок підготовки серед 27 до саміту лідерів блоку, що своєю чергою пройде 14-15 грудня. Цей саміт має оцінити та ухвалити рішення щодо перспектив інтеграції в ЄС України, Молдови, Грузії, Боснії та інших.

На завтрашньому засідання розпочнуться обговорення проекту угоди саміту лідерів. Дипломати та офіційні особи ЄС заявили, що перший проект, підготовлений для обговорення, неодмінно зміниться.

Зазначимо, що за даними Reuters у початковому проекті рішення щодо України схвальне. Там зазначино: "Європейська Рада вирішує розпочати переговори про вступ з Україною та Молдовою".

Додатково

Щодо Грузії було сказано, що країна отримає статус кандидата в ЄС "за умови", що Тбілісі виконає поставлені умови.

Щодо Боснії, у початковому проєкті говорилося, що блок "готовий розпочати переговори про вступ до ЄС "як тільки буде досягнуто необхідного рівня відповідності критеріям членства".

Нагадаємо

Раніше УНН писав, що в середині грудня 27 лідерів країн-членів ЄС мають вирішити, чи приймати рекомендацію Європейської комісії запросити Україну розпочати переговори про членство, щойно вона виконає остаточні умови.

Зазначимо, що будь-яке таке рішення потребує одностайності 27 членів блоку. Водночас для України є потенційною перешкодою Угорщина. Адже тамтешній прем’єрміністр неодноразово заявляв, що Угорщина не підтримає пропозицію Єврокомісії у нинішньому вигляді. Мовляв, Україні замість переговорів про членство доцільніше дати угоду про "стратегічне партнерство" між Україною та ЄС.

Тетяна Салганік

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Штучний інтелект зможе виявляти "шахрайські" вина - Guardian

     • 51413 переглядiв