ponad-700-iranskikh-shkolyarok-otruyilis-nevidomoyu-toksichnoyu-rechovinoyu

Понад 700 іранських школярок отруїлись невідомою токсичною речовиною

 • 1049436 переглядiв

КИЇВ. 1 березня. УНН. Десятки іранських школярок госпіталізовано після таємничого отруєння, повідомило інформаційне агентство Tasnim, передає УНН.

Деталі

За останні три місяці було зареєстровано сотні випадків дихальної недостатності серед школярок, переважно у священному місті Кум, на південь від Тегерана, деякі з яких потребували госпіталізації.

Учні, які перебувають у лікарнях Ірану, скаржаться на нудоту, головний біль, кашель, утруднене дихання, тахікардію та оніміння кінцівок. У масових отруєннях підозрюються супротивники жіночої освіти.

«Умисне отруєння школярок в Ірані - це помста Ісламської Республіки сміливим жінкам, які чинили опір примусу носити хіджаб. Цей біологічний тероризм має розслідувати ООН»,- заявила в інтерв'ю BILD американо-іранська активістка Масіх Алінеджад.

З листопада випадки отруєння були зафіксовані у містах Кум, Тегеран, Ісфахан, Ардебіль та Сарі. Постраждали понад 700 учениць із 30 шкіл по всій країні.

«Справа не в харчовому отруєнні, а в газі. Не зовсім зрозуміло, що то за газ. Надходять повідомлення про те, що газ із солодким запахом фруктів та шоколаду проникає до шкіл», - розповіла юрист Шура Хашемі.

За підозрою у отруєнні проводиться розслідування, повідомив у вівторок агентству Tasnim начальник поліції Ірану.

«Наш пріоритет - знайти походження цього випадку, і доти ми не будемо судити, чи це було навмисним чи ні. Ми поки що нікого не заарештовували у цій справі і встановлюємо можливих підозрюваних», - додав начальник поліції.

Додамо

Отруєння сталися більш ніж через п'ять місяців після протестів, які поширилися Іраном після смерті 16 вересня в ув'язненні 22-річної іранської курдки Махси Аміні після її арешту за порушення суворого дрес-коду країни для жінок.

Тегеран заявляє, що сотні людей було вбито і тисячі заарештовано у зв'язку з протестами, які влада зазвичай називає «заворушеннями».

Chemical attack on school girls in Iran.
After Anti-forced hijab protest in Iran and anti regime uprising, Now hundreds of school girls are being poisoned in Iran to stop them from protesting, Iranian deputy minister admits.
The authorities found that some people are poisoning… https://t.co/ErLQuaxviw pic.twitter.com/eqFzt4P4vO

— Masih Alinejad  (@AlinejadMasih) February 28, 2023

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Уряд Грузії пояснить послам, що відбувається із Саакашвілі

     • 2190694 переглядiв

    Перший за 6 років роман Муракамі надійде у продаж у квітні

     • 1141712 переглядiв