ukenru
polscha-zayavila-scho-bilorus-perepravlyaye-migrantiv-znovu-na-kordon-pislya-ochischennya-taboriv

Польща заявила, що Білорусь переправляє мігрантів знову на кордон після очищення таборів

 • 23564 переглядiв

КИЇВ. 19 листопада. УНН. Польща звинуватила Білорусь у тому, що та доставила на вантажівках сотні мігрантів назад до кордону та підштовхнула їх до спроби нелегального перетину лише за кілька годин після очищення таборів, який став центром ескалації кризи між Сходом та Заходом. Про це пише УНН з посиланням на агенство Reuters.

Деталі

Мінськ у четвер очистив основні табори мігрантів біля кордону і дозволив перший за кілька місяців рейс, до Іраку для репатріації.

Представник польської прикордонної служби Ганна Михальська повідомила, що до вечора четверга, всього через кілька годин після очищення таборів, білоруська влада вже відправляла сотні вантажівок назад і змушувала їх намагатися перейти кордон у темряві.

"(Білоруси) привозили більше мігрантів до місця, де була примусова спроба переходу, - сказала Михальська. - Спочатку було 100 людей, але згодом білоруська сторона привезла ще людей на вантажівках. Потім було 500 людей".

Коли мігранти спробували перейти кордон, білоруські війська засліпили польських охоронців лазерами, повідомила вона на пресконференції. Деякі мігранти кидали колоди в охоронців, а четверо з них зазнали легких травм.

Доступ до кордону з польського боку обмежений надзвичайним становищем.

Доповнення

В інтерв'ю ВВС президент Білорусі Олександр Лукашенко неодноразово заперечував, що він спровокував кризу, але на запитання, чи допомагає Білорусь мігрантам перетнути кордон Польщі, сказав: "Я думаю, що це абсолютно можливо. Ми – слов'яни. Наші війська знають, що мігранти їдуть до Німеччини. Може їм хтось допоміг".

У четвер мігрантів із табору на білоруській стороні відвезли на величезний переповнений склад, де журналістам дозволили їх знімати: "Це не життя, але це не назавжди, це має бути тимчасово, поки вони не вирішать нашу долю: відвезти нас до Європи або повернути до наших країн", - сказав 23-річний електрик Мохаммед Нур.

Тим часом у лікарні у місті Бельськ-Подляски, на польській стороні, двом мігрантам, які були затримані після переходу, надали медичну допомогу, перш ніж їх забрали польські прикордонники.

Українські Національні Новини

Новини Світу