ukenru
polscha-zaproponuvala-priznachiti-spetspredstavnika-oon-z-pitan-ukrayini

Польща запропонувала призначити спецпредставника ООН з питань України

 • 10231 переглядiв

КИЇВ. 30 травня. УНН. Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович запропонував Організації Об'єднаних Націй призначити спеціального представника ООН з питань України. Про це він заявив після закінчення засідання Ради безпеки ООН із українського питання, передає УНН з посиланням на Радіо Свобода.

"Ми обговорювали цю ідею із польськими експертами, я консультувався із Павлом Клімкіним, і ми вирішили винести цю ідею на порядок денний", – пояснив польский міністр закордонних справ.

За словами дипломата, він ще не має конкретної кандидатури, й різні люди можуть розглядатися для призначення на цю посаду. Чапутович вважає, що цей крок міг би суттєво допомогти у врегулюванні на Донбасі і прогнозує, що його підтримає багато країн. Водночас, перепоною знову може стати небажання Росії вирішувати проблему.

"Це рішення має ухвалити Рада безпеки, а деякі її члени мають право вето – ми знаємо, що певні країни можуть бути проти. Але оскільки я чув від російського представника, що його країна готова виконувати мінські домовленості – тож може доречно винести цю пропозицію на голосування?!" – пояснив логіку подальших дій польський міністр.

Чапутович також наголосив, що "нормандський формат", на його думку, не дуже й успішний, тому залучення до вирішення проблеми ще й такої авторитетної інституції як ООН, може суттєво допомогти змінити ситуацію на Донбасі.

На цьому ж засіданні Ради безпеки ООН Росія відкинула вимоги визнати свою відповідальність за знищення літака рейсу MH17 у небі над Україною. На засіданні у Нью-Йорку міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок закликав Москву прийняти висновки слідчої групи, очолюваної Нідерландами.

"Мова ультиматумів – це не те, чим комусь буде дозволено користуватися, коли говоритимеш із Росією. Ми не можемо прийняти необґрунтований висновок Спільної слідчої групи", – відповів російський посол в ООН Василь Небензя.

Нагадаємо, Клімкін закликав посилити міжнародний тиск на Росію і ввести миротворців на Донбас.

Українські Національні Новини

Політика