ukenru
polscha-vvazhaye-scho-kriza-na-kordoni-z-bilorussyu-mozhe-stati-prelyudiyeyu-do-chogos-girshogo

Польща вважає, що криза на кордоні з Білоруссю може стати прелюдією до "чогось гіршого"

 • 19626 переглядiв

КИЇВ. 22 листопада. УНН. Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький попередив, що міграційна криза на кордоні з Білоруссю може стати прелюдією до "чогось набагато гіршого", а польська прикордонна служба заявила, що білоруські сили все ще переправляють мігрантів до кордону. Про це пише УНН з посиланням на агенство Reuters.

Деталі

Моравецький попередив, що криза з мігрантами ще далека від закінчення.

"Я думаю, що те, що розгортається перед нашими очима, ці драматичні події, може бути лише прелюдією до чогось набагато гіршого", – сказав Моравецький.

Він звернув увагу на посилення російської військової присутності поблизу України, а також у Білорусі та російському Калінінграді, який межує з Польщею та Литвою, як "інструмент, який можна використовувати безпосередньо для прямого нападу".

Ситуація в Афганістані після захоплення талібами "може бути використана, як наступний етап міграційної кризи", - сказав Моравецький.

Контекст

Польща каже, що Мінськ продовжує перевозити сотні іноземців на кордон, де, як вважають, близько 10 мігрантів загинули через холодну зиму.

"У суботу... група з близько 100 дуже агресивних іноземців, яких доставили до кордону білоруські військовослужбовці, намагалася силою потрапити до Польщі", - повідомили прикордонники в Twitter.

Десяток мігрантів з Іраку, розмовляючи з литовським новинним порталом DELFI про ситуацію на кордоні з Білоруссю, заявили, що їх "примусово доставили туди військові вантажівки білоруських чиновників", які проігнорували їхнє бажання повернутися до Іраку.

Сотні поляків взяли участь у суботніх протестах з вимогою допомоги мігрантам. Католицька церква в неділю організувала збір коштів для тих, хто потребує допомоги на кордоні та підтримки інтеграції біженців, які залишаться в Польщі.

Додамо

Європейський союз звинувачує Білорусь у тому, що у відповідь на європейські санкції, доставляє тисячі людей з Близького Сходу та штовхає їх на територію членів ЄС та НАТО, Польщу, Литву та Латвію.

Мінськ, який заперечує, що розпалював кризу, у четвер очистив табір мігрантів біля кордону та почав репатріювати деяких людей до Іраку, тоді як Польща та Литва повідомили про меншу кількість спроб перетнути їхні кордони за останні дні.

Опитування, опубліковане польською щоденною газетою Rzeczpospolita в неділю, свідчить, що 55% поляків стурбовані тим, що криза на кордоні може перерости у "збройний конфлікт".

Українські Національні Новини

Новини Світу