ukenru
polscha-ne-kupuvatime-gaz-u-rf-bolgariya-kazhe-pro-shantazh-reaktsiya-na-perekrittya-rosiyeyu-gazovikh-postavok

Польща не купуватиме газ у рф, Болгарія каже про шантаж: реакція на перекриття росією газових поставок

 • 158122 переглядiв

КИЇВ. 27 квітня. УНН. Польща та Болгарія заявили, що повне припинення росією поставок газу є порушенням контракту. У Варшаві заявили, що більше не купуватимуть блакитне паливо у рф, тим часом як в Софії назвали рішення Москви шантажем. Про це інформує УНН, посилаючись на Reuters i RMF 24.

Деталі

Польська державна компанія PGNiG підтвердила, що її поставки від "Газпрому" були припинені. Вона також заявила, що такий крок є порушенням контракту, тому PGNiG залишає за собою право вимагати компенсації, йдеться в офіційному повідомленні.

Зазначається, що поставки від “Газпрому” покривають 50% споживання енергії у Польщі. Представник уряду країни з питань стратегічної енергетичної інфраструктури Петр Наімський заявив, що сховища газу заповнені на 76%, і за відсутності непередбачених умов, поставки газу гарантовані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща здатна вже зараз повністю замінити російський газ - Моравецький

“Ми не будемо купувати газ у російських компаній. Це сталося швидше, ніж ми очікували. У звичайних умовах газовий контракт з "Газпромом" мав закінчитися в грудні цього року. Ми готувались до цього 6 років. Якщо загальні зовнішні умови не зміняться, я обіцяю, що газ буде”, - сказав він.

Водночас прем’єр-міністр Болгарії Кирил Петков заявив, що такий крок Москви через відмову платити за газ у рублях є “серйозним порушенням чинного контракту і шантажем”. Він додав, що зараз Болгарія переглядає свої контракти з “Газпромом”, зокрема щодо транзиту російського газу до Сербії та Угорщини, оскільки “односторонній шантаж є неприпустимим”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЄС назвали заяву "Газпрому" про припинення поставок черговою спробою росії шантажувати газом

Виконавчий директор болгарського оператора газової мережі "Булгартрансгаз" повідомив Reuters, що поставки до Болгарії поки продовжуються. У країні вистачає газу на достатньо передбачуваний період, заявив 27 квітня під час пресконференції міністр енергетики Болгарії Александр Ніколов.

Раніше

Російський "Газпром" підтвердив: перекрив газ Болгарії та Польщі за відмову платити в рублях.

Українські Національні Новини

Новини Світу