politolog-pro-situatsiyu-v-moldovi-krayini-yaki-ne-ye-chlenami-nato-vrazlivi-pered-gibridnimi-zagrozami-z-boku-rf

Політолог про ситуацію в Молдові: країни, які не є членами НАТО, вразливі перед гібридними загрозами з боку рф

 • 796726 переглядiв

КИЇВ. 13 лютого. УНН. Політолог Олеся Яхно, коментуючи інформацію по плани росії дестабілізувати Молдову, зазначила, що рф традиційно намагається зберегти вплив на пострадянському просторі. Країни, які не є членами НАТО, вразливі для рф з точки зору гібридних спроб вплинути на політичну ситуацію. Про це політолог розповів журналісту УНН.

Цитата

«росія традиційно намагається зберегти вплив на пострадянському просторі, власне війна проти України спрямована на те, щоб не було жодної альтернативи на пострадянському просторі. Країни, які не є членами НАТО, вразливі для росії з точки зору різних гібридних спроб вплинути на політичну ситуацію. Ми знаємо, що є конфлікт пов'язаний з невизнаним Придністров'ям. У разі того, якщо Україна переможе у цій війні, то з великою долею вірогідності інші конфлікти на пострадянському просторі й так звані невизнані республіки – це й Придністров'я, Абхазія, Осетія повернуться до складу цих країн», - розповіла Яхно.

За її словами, після зміни влади на проєвропейську в Молдові росія докладає зусиль, щоб політично змінити ситуацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент Молдови заявила про плани рф здійснити у країні держпереворот із захопленням заручників

«Нещодавно були введені санкції проти Ілона Шора та його партії, яка прийшла на зміну Додона. Партія Додона помічена у низці корупційних скандалів. І така риторика, що "війна це погано, але санкції не змінюють ситуацію, потрібно скасовувати санкції, потрібно на пряму підписувати контракти про постачання газу", зокрема цією партією (партією Додона – ред.), відстоюється і в цьому сенсі намагається підривати проєвропейські політичні сили. росія хоче (зберегти контроль – ред.) над пострадянськими країнами, які не є членами НАТО, які вразливі і економічно залежні, наприклад, Молдова залежить від газу, електроенергії, тому що частина електроенергії йде через Придністров'я, а росія впливає на Придністров'я», - сказала Яхно.

Політолог зазначила, що росія хоче зберегти вплив та контроль над пострадянським простором і робить це так як вміє.

«Це силові загрози, різні гібридні дії пов'язані зі зміною діючих влад. Крім того, є південний фронт, який пов'язаний з Україною, якщо ми кажемо про напрямок Одеса, острів Зміїний й так чи інакше може бути також дотичне Придністров'я і, звичайно, росія б мріяла у разі перемоги у війні об'єднати й вийти на кордон з Придністров'ям й таким чином мати повний вплив в тому регіоні. Тому якщо ми кажемо про військові загрози, то вони присутні й з цієї точки зору, а не лише з точки зору, що політично намагатися впливати на Молдову, тому занепокоєння Молдови абсолютно природне, адже спроби росії впливати нікуди не зникали», - розповіла Яхно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський розповів у Єврораді про спробу росії зруйнувати політичну ситуацію в Молдові

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    путін починає нові наступальні дії - Столтенберг

     • 676270 переглядiв

    Як обрати миючий пилосос

     • 1013473 переглядiв