ukenru
plr-ne-ye-khoroshim-metodom-diagnostiki-covid-19-favorov-rozpoviv-pro-alternativu

ПЛР не є хорошим методом діагностики COVID-19: Фаворов розповів про альтернативу

 • 11334 переглядiв

КИЇВ. 15 січня. УНН. У всьому світі основний метод тестування на COVID-19 - це ПЛР. При цьому у кращих лабораторіях цей дорогий тест показує тільки 60% правильних результатів. Тому якісною альтернативою ПЛР-методу можна вважати імунологічні тести на антиген - методом ІФА. Про це на ZOOM-конференції розповів професор, доктор медичних наук, міжнародний експерт у сфері охорони здоров'я і епідеміології Михайло Фаворов, передає кореспондент УНН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розробник про надчутливі вітчизняні тести на антиген: у десятки разів дешевша заміна ПЛР-аналізу.

"Основний метод у всьому світі сьогодні - це ПЛР. Він не є хорошим методом для діагностики. У кращих лабораторіях віддають 60% підтвердження хворих за допомогою ПЛР-тесту. Лише 60%! І коштує дуже дорого", - заявив він.

Фаворов пояснив, що саме низька ефективність ПЛР-тестування призвела до того, що все більша кількість країн розширює використання імунологічних тестів, які шукають антиген коронавірусу.

"Тому було прийнято рішення у всьому світі розробити імунологічні тести, для того, щоб визначати антиген вірусу, фактично, сам вірус", - повідомив епідеміолог.

Він також відзначив досягнення українських вчених у сфері розробки унікального ІФА-тесту на антиген коронавірусу, який зараз є одним з кращих у світі по своїй чутливості і точності.

"Ми зробили цей тест - він один з кращих у світі. Він визначає 10 пікограмм антигену, він такий же, як ПЛР і коштує у 5-10 разів дешевше. Так, можна робити діагностику швидкими тестами на антиген, але найкращий у світі експрес-тест починається з чутливості 750-900 пікограмм. Ось це різниця: ІФА на антиген - 10, а експрес - 900", - пояснив Фаворов.

Нагадаємо, що за допомогою надчутливого вітчизняного ІФА-тесту DIA®-SARS-CoV-2-Ag-R на антиген коронавірусу можна тестувати 1 млн осіб на добу. При цьому, його вартість складає всього лише 70 гривень, а коронавірус він визначає ще за 7 днів до появи перших симптомів.

Раніше міністр Степанов повідомив, що у Міністерстві охорони здоров'я планують максимально широко використовувати вітчизняний ІФА-тест на пряме виявлення антигену коронавірусу SARS-CoV-2.

Українські Національні Новини

Суспільство