ukenru
pislia-pivtysiachi-testovykh-stsenariiv-z-yes-ukraina-pereishla-na-onovlenu-it-systemu-vidpovidno-do-konventsii-pro-spilnyi-tranzyt

Після півтисячі тестових сценаріїв з ЄС, Україна перейшла на оновлену ІТ систему, відповідно до Конвенції про спільний транзит

 • 35299 переглядiв

Україна вчасно перейшла на оновлену ІТ-систему NCTS Фаза 5, виконавши своє зобов'язання щодо приєднання до Конвенції про процедуру спільного транзиту, що є необхідною умовою для вступу до Європейського Союзу.

Україна вчасно перейшла на оновлену версію ІТ системи, NCTS Фаза 5, яка є основою вступу до Конвенції про процедуру спільного транзиту і, відповідно, - умовою для вступу до Євросоюз. Про це передає УНН із посиланням на Державну митну службу України.

Деталі

Україна виконала своє зобов’язання, взяте при вступі до Конвенції про процедуру спільного транзиту у 2022 році, і вчасно перейшла на оновлену версію ІТ системи, яка лежить в основі цієї конвенції, - NCTS Фаза 5

– ідеться у повідомленні.

Зазначається, що застосування NCTS Фаза 5 розпочалося о 16:00 годині, про що офіційно повідомив Владислав Суворов, заступник Голови Держмитслужби.

Посадовець нагадав, що приєднання до Конвенції є обов’язковою умовою для вступу до Євросоюзу та одним із ключових зобов’язань України за економічною частиною Угоди про асоціацію з ЄС.

За словами Сергія Демченко, директора Департаменту транзитних процедур Держмитслужби, - перехід на NCTS Фаза 5 виявився непростою умовою. 

Це був тривалий і багаторівневий процес, розпочатий у червні 2022 року підписанням угоди Держмитслужбою та Програмою EU4PFM з контрактером щодо створення відповідної ІТ системи, а підготовчі роботи та тестування тривали з лютого 2023 року. За цей час ми пройшли більше півтисячі тестових сценаріїв, у тому числі з різними країнами Конвенції, за результатами тестування отримали позитивну оцінку Єврокомісії, провели підготовку бізнесу та митників, забезпечили рішення для подачі бізнесом декларацій до нової системи

- зазначив керівник Департаменту транзитних процедур Держмитслужби.

Нагадаємо

Виконуючий обов'язки голови Державної митної служби України пояснив причини розбіжностей в митній статистиці щодо торгівлі між Україною та Польщею.

УНН раніше повідомляв, що вартість оформлення закордонного паспорта в Україні зросте з 1 квітня 2024 року: ціна зросте з 1496 грн до 1598 грн для паспортів, що оформлюються протягом 7 робочих днів, та з 856 грн до 958 грн для паспортів, що оформлюються протягом 20 робочих днів.