ukenru
pidzemniy-strayk-iz-shakhtaryami-ne-zvyazuvalisya-ni-vid-zelenskogo-ni-vid-groysmana

Підземний страйк: з шахтарями не зв'язувалися ні від Зеленського, ні від Гройсмана

 • 12661 переглядiв

КИЇВ. 5 липня. УНН. Продовження страйку шахтарів у шахті "Горська" ДП "Первомайськвугілля" багато в чому залежить від сьогоднішніх рішень Кабінету міністрів України. Про це УНН розповів один із працівників шахти "Горська", які залишаються під землею, лідер місцевої профспілки Віктор Видиш.

"Нас зараз 20 осіб. Перебуваємо під землею на глибині 700 метрів. Наша вимога - щоб було вирішено питання, не відключалося підприємство від електроенергії і була гарантія, що нас не затоплять, чи не відключать, працюватимуть водовідливи, вентилятори. Тому що 1 числа була дана команда керівництву евакуювати всіх людей із шахти, потім послідувало б повне відключення... можна сказати, ми втратили б наше підприємство... У нас іншого немає місця, де б люди на лінії розмежування мали можливість заробляти гроші і годувати свої сім'ї", - сказав шахтар.

За його словами, тому працівники шахти "Горська" вирішили боротися за підприємство.

"Ми - гарантія того, що якщо хтось захоче вимкнути рубильник, то їм доведеться топити вироблення разом із нами. Поки цього не сталося", - додав він.

За словами Видиша, шахтарі написали звернення до Президента, до РНБО, прем'єр-міністра, щоб вони врегулювали це питання.

"Поки ми тут, чекаємо сьогоднішнього засідання Кабміну, а потім, напевно, будемо робити висновки і думати, що робити", - повідомив співрозмовник.

Він також повідомив, що зв'язок зі шахтарями, що страйкують, підтримує представник омбудсмена в Донецькій і Луганській областях Павло Лисянський.

Глава профспілки запевнив, що проблема, з якою зіткнулися працівники шахти, стосується не тільки "Горської".

"У ДП "Первомайськвугілля" проблема. Просто ми піднялися захищати свою шахту. Такі ж проблеми і в ДП "Лисичанськвугілля", і в Мирнограді. Це треба просто вирішувати на рівні країни. Я думаю, Президент повинен почути, доручити розібратися... Напевно, ще не розібралися, мабуть, руки ще не дійшли, напевно, часу на нас не вистачає", - сказав він.

На питання про те, чи зв'язувалися з шахтарями, що перебувають під землею, представники Офісу Президента і прем'єр-міністра, Видиш заявив, що таких контактів не було.

"Зі мною особисто - не зв'язувалися, і з людьми, які зараз під землею, не зв'язувалися. Волинець Михайло Якович сюди дзвонить, Лисянський нам дзвонить, наше керівництво", - зазначив він.

За словами гірника, умови перебування під землею поки терпиме, але "до нескінченності тут перебувати не можна".

"Ми тримаємося. З нами постійно перебуває медична сестра, працівник нашої шахти, лікарі приходять щоранку міряти тиск... Ми не хочемо, щоб до нас приєднувалося більше людей. Це не питання, щоб нас було 100, 200 або 500", - додав він, надавши роз'яснення, що шахтарі не хочуть ставити життя більшої кількості людей під загрозу в разі, якщо під землею щось піде не так.

На питання про те, за яких умов шахтарі піднімуться, співрозмовник сказав наступне:

"Якщо не можуть вони прийняти закон і відстрочити цей час, наприклад, щоб не вступив в силу закон про ринок електроенергії, щоб був час підійти до цього питання. І, напевно, Кабмін може заплатити, наприклад, за місяць, два або три за електроенергію, розібратися, знайти компроміс, розробити реструктуризацію минулих боргів і дати можливість накидати в майбутньому дорожню карту, тоді ми будемо йти і працювати. Повинні бути реальні кроки".

"Якби мені подзвонив Гройсман або Президент і сказав "я даю слово", то ми б повірили Президенту, ми б повірили прем'єру", - додав він.

Як повідомляв УНН, в шахті "Горська" ДП "Первомайськвугілля" на глибині 700 м, 20 гірників відмовляються підніматися на поверхню, висловлюючи протест у зв'язку з відключенням шахти від електроенергії, що спричинить затоплення гірничих виробок і насосних станцій.

Спроба відключення шахти від електроенергії, була 1 липня, після чого люди відмовилися виїжджати на поверхню. У понеділок на шахті страйкувати 6 шахтарів.

У поліції відкрили два кримінальні провадження через відключення від електроенергії шахти "Горська" ДП "Первомайськвугілля" в Луганській області.

Українські Національні Новини

Суспільство