ukenru
pidzemnii-labirinti-kolizeyu-vpershe-vidkrili-dlya-publiki

Підземні лабіринти Колізею вперше відкрили для публіки

 • 24196 переглядiв

КИЇВ. 26 червня. УНН. Вперше відвідувачі Колізею в Римі можуть повністю дослідити підземні тунелі і камери, де гладіатори і дикі тварини колись готувалися до битви. Про це пише УНН з посиланням на The Gurdian.

Деталі

Гіпогей 2000-річного пам'ятника, який займає 15 000 квадратних метрів, має бути відкритим після завершення реставраційного проекту, що фінансується італійським будинком моди Tod's.

Хоча люди могли спускатися в мережу гіпогея, яка знаходиться під ареною амфітеатру і була невидима для глядачів в стародавні часи, з 2010 року вони могли увійти тільки в невелику секцію. Тепер тут є пішохідні доріжки, що дозволяють відвідувачам досліджувати тунелі і камери.

Альфонсіна Руссо, директор Колізею, сказала, що гіпогей, спочатку розкопаний в XIX столітті, був справжньою "закускою" амфітеатру.

"Сьогодні ми повертаємо публіці пам'ятник всередині монумента", - сказала Руссо. - В результаті з'ясувалося, що гіпогей мав 400-річну історію, з моменту відкриття амфітеатру в 80 р н.е. до фінального шоу в 523 р".

За її словами, 15 відновлених коридорів містять "сліди, залишені з плином часу".

Більше 80 археологів, архітекторів та інженерів були залучені в дворічний проект, щоб "повернути в центр уваги пам'ятник, який любить весь світ", - сказав Дієго Делла Валле, голова Tod's.

Було багато критики, коли міністр культури Італії Даріо Франческіні оголосив, що декілька державно-приватних партнерств взялися за відновлення пам'ятників Риму. Реставрація гіпогея - це друга частина трьохетапного проекту Колізею, який почався вісім років тому і за який Tod's заплатив в цілому 25 мільйонів євро.

Перший етап був зосереджений на очищенні фасаду Колізею, а заключна частина, завершення якої очікується в 2024 році, буде включати відновлення галерей і системи освітлення, а також додасть новий центр для відвідувачів.

Тим часом, проект по відновленню статі Колізею до його колишньої слави, як очікується, буде завершено в 2023 році. Нова високотехнологічна сцена, на якій можна буде проводити культурні заходи, зможе швидко покрити або розкрити підземні мережі, що дозволить їх захищати від дощу або провітрювати.

Довідка

Колізей був побудований імператором Веспасіаном, будівництво почалося в 72 р. до н.е. і закінчилося вісім років по тому.

Його син, Тіт, відкрив Колізей 100-денними іграми, які включали імітацію морських битв, страти тварин і гладіаторських боїв. За словами стародавнього історика Евтропія, під час цих перших ігор було вбито 5 000 тварин.

У період свого розквіту амфітеатр вміщував від 50 до 70 тисяч глядачів. Після падіння Римської імперії він використовувався як житло і як джерело матеріалу для інших будівельних робіт по всьому місту. Зараз це одна з найвідоміших визначних пам'яток в світі, вона приваблювала 5 мільйонів відвідувачів на рік перед пандемією.

Українські Національні Новини

Новини Світу