pereymenuvannya-zaporizhzhya-natskomisiya-zminila-dumku-schob-vgamuvati-pristrasti

Перейменування Запоріжжя: Нацкомісія змінила думку, "щоб вгамувати пристрасті"

 • 811860 переглядiв

КИЇВ. 1 липня. УНН. Національна комісія зі стандартів державної мови, "щоб вгамувати пристрасті" скоротила Перелік населених пунктів, рекомендованих для перейменування. У новому списку вже не пропонується перейменовувати Запоріжжя, передає УНН.

Цитата

"30 червня 2023 року Національна комісія зі стандартів державної мови, щоб вгамувати пристрасті і повернути виконання вимог Закону в законодавче поле, а також із урахуванням листів Міністерства освіти і науки України, Українського інституту національної пам’яті, Уповноваженого із захисту української мови та депутатських звернень, внесла зміни у рішення № 230 та скоротила Перелік назв сіл, селищ і міст лише до тих найменувань, що потребують правописного виправлення або відтворення українською мовою", — йдеться у повідомленні.

Із новим Переліком сіл, селищ, міст, назви яких не відповідають стандартам державної мови, та рекомендації щодо приведення назв таких сіл, селищ, міст у відповідність до стандартів державної мови можна ознайомитися за посиланням 

Деталі

Водночас, Національна комісія зі стандартів державної мови вважає, що оприлюднений раніше Перелік був сформований відповідно до букви і духу Закону України "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії".

На думку Комісії, цей список спонукав до діалогу, учасниками якого повинні були стати представники територіальних громад, науковці-філологи, історики, краєзнавці, а результатом якого мало стати позбавлення українського топонімного середовища наслідків колоніального минулого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ"Недолуге рішення, яке не має нічого спільного із законом": В'ятрович обурився пропозицією перейменувати Запоріжжя

Однак, зазначається, що під впливом вирваних із контексту фрагментів рішення Комісії в українському інформаційному полі поширилася хвиля обурення і невдоволення: від повного несприйняття до повної підтримки.

Доповнення

Національна комісія зі стандартів державної мови 27 червня рекомендувала змінити понад 1400 назв сіл, селищ та міст України через невідповідність орфографічним, граматичним та словотвірним нормам української мови.

Зокрема Нацкомісія рекомендувала розглянути перейменування Запоріжжя.

В Офісі мовного омбудсмена у коментарі УНН вказали, що вважають, що перелік, яким Нацкомісія рекомендувала змінити низку назв наслених пунктів, зокрема і назву міста Запоріжжя, має бути скасований та ухвалений новий, та звернулись до МОН.

Голова МОН Оксен Лісовий 28 червня назвав рішення Нацкомісії скандальним і закликав його скасувати. 

Міністерство культури та інформаційної політики України також закликало скасувати рішення про перейменування Запоріжжя.

Українські Національні Новини

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    На Кіровоградщині з 1 липня скоротили комендантську годину

     • 1733186 переглядiв

    У Києві провалилася дорога, 18 будинків залишилися без води

     • 2037788 переглядiв

    Під Києвом група молодиків побила військового

     • 1088905 переглядiв