pereymenuvannya-naselenikh-punktiv-uinp-vidpoviv-na-kritiku-u-sotsmerezhakh

Перейменування населених пунктів: УІНП відповів на критику у соцмережах про перевищення повноважень

 • 789630 переглядiв

КИЇВ. 9 серпня. УНН. Український інститут національної пам’яті оприлюднив "Перелік населених пунктів, назви яких містять російську імперську символіку", який розкритикували користувачі соцмереж за відсутність "чітких" рекомендацій, перевищення повноважень. УІНП відповіло, що перелік складався відповідно до методів, які застосовує лінгвістична наука, передає УНН. 

Деталі

В Інституті повідомили, що до переліку зокрема входили такі назви: "Суворовське", "Горького", "Первомайськ", "Чкаловка", "Червоне", "Першотравенка", "Потьомкине", "Ватутіне" тощо. За їх словами, після оприлюднення "здійнявся галас" і розпочалося "цілеспрямоване цькування" Комісії.

"Посипалися звернення не лише обурених громадян, а й цілих державних інституцій. Комісію звинуватили і у відсутності "чітких" рекомендацій, і у перевищенні повноважень, і у тому, що ми піддалися на провокації. З-поміж цього галасу була лише одна спроба фахово проаналізувати ситуацію, проте автор не мав повної інформації і не звернув уваги на те, що кампанія з дискредитації Комісії має всі ознаки замовлення і може керуватися з одного центру", - йдеться в повідомленні.

УІНП підкреслило, що науковці, залучені Комісією до підготування рекомендацій, застосували методи і прийоми, які застосовує лінгвістична наука. Це дозволило визначити, що "Першотравенські, Чкаловки і Ватутіне" є лексичними одиницями-символами.

Цитата

"Схвалюючи Перелік сіл, селищ та міст, назви яких не відповідають стандартам державної мови, Комісія виходила з того, що "стандарт державної мови" - це сукупність орфографічних, лексичних, словотвірних, морфологічних, синтаксичних норм і правил, які засвідчені в академічних словниках та граматиках української мови, визначають функціонування мовних підсистем усіх рівнів та можуть бути кодифіковані у відповідних нормативних документах.

Саме тому назви населених пунктів на кшталт "Партизанське", "Першотравневе", "Чкаловка" є не лише виразниками російської імперської політики, а й грубим порушенням лексичних норм української мови", - заявили в Інституті.

Раніше

Український інститут національної памʼяті підготував перелік назв населених пунктів, які містять символіку російської імперської політики відповідно до Закону України "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії".

Українські Національні Новини

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Дубінському завтра планують обирати запобіжний захід

     • 219034 переглядiв