perevorot-u-niheri-u-rodychiv-nemaie-zhodnoi-informatsii-shchodo-povalenoho-prezydenta-niheru-mokhameda-bazuma

Переворот у Нігері: у родичів немає жодної інформації щодо поваленого президента Нігеру Мохамеда Базума

 • 30627 переглядiв

Родина поваленого президента Нігерії Мохаммеда Базума нічого не чула від нього після спроби його втечі з військового ув'язнення після перевороту 26 липня. За повідомленнями, військовий режим затримав і обшукав його родичів на тлі нестабільної регіональної безпеки і переговорів, що тривають після того, як ЕКОВАС відхилила трирічний перехідний план хунти.

Члени родини скинутого президента Нігеру Мохаммеда Базума не отримували від нього жодних новин відтоді, як глава держави безуспішно намагався втекти від військових, які утримували його після перевороту 26 липня.

Про це пише BBC, передає УНН.

З 18 жовтня ми не отримували жодних новин від президента Базума, його дружини Хадіджі Мабрук і сина Салема, які були взяті в заручники президентською гвардією", - йдеться в заяві, додаючи, що "кілька членів нашої сім'ї зазнали неправомірних затримань і обшуків з боку військової влади

- ідеться у заяві, яку отримали місцеві ЗМІ від членів сім'ї Базума.

Після перевороту родичі колишнього президента повідомили також про "зловживання" з боку нового військового режиму, зокрема йдеться про "несанкціоновані арешти і обшуки" проти деяких з родичів поваленого президента.

Довідка

Нігер – колишня французька колонія, одна з найбідніших країн світу, яка не має виходу до моря, значна частина її території розташована в пустелі Сахара. Країна знаходиться в регіоні, де за останні роки відбулося кілька військових переворотів, в тому числі в сусідніх Малі і Буркіна-Фасо. Збройні ісламістські угруповання взяли під свій контроль території в деяких частинах Малі, Нігеру та Буркіна-Фасо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Сьєрра-Леоне після нападу на склад зброї у Фрітауні уряд запровадив комендантську годину

Наприкінці липня у Республіці Нігер стався військовий переворот, під час якого було скинуто президента та уряд. Військова хунта Нігеру, що почала керувати країною, назвала причиною свого приходу до влади в влітку 2023 року погіршення ситуації з безпекою. У подальшому, низка сусідніх країн утворили військово-політичний блок ECOWAS та застосували санкції проти Нігеру, а також висунули ультиматум, в якому наголошувалось, що хунта має повернути владу законному уряду, або сусіди застосують військову силу. Але військовий уряд заявив про перехід до цивільного правління,- для цього начебто знадобитися до трьох років. Ecowas відхилив пропозицію про три роки, але переговори ще тривають.

 ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Донька Путіна намагається розширити вплив Росії на Африку через цифрові проєкти – Bloomberg

Ігор Тележніков

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    В окупованому Бердянську пролунали вибухи: що відомо

     • 34417 переглядiв