peretin-kpvv-na-donbasi-v-oon-nazvali-diskriminatsiynoyu-vimogu-vstanoviti-dodatok-diy-vdoma

Перетин КПВВ на Донбасі: в ООН назвали дискримінаційною вимогу встановити додаток "Дій вдома"

 • 25216 переглядiв

КИЇВ. 22 вересня. УНН. Вимога встановити мобільний застосунок "Дій вдома" для осіб, які в’їжджали на підконтрольну уряду територію України через КПВВ на Донбасі, по суті, була дискримінацією до осіб, які не могли собі дозволити смартфони. Про це йдеться у новій доповіді про ситуацію з правами людини в Україні управління верховного комісара Організації Об’єднаних Націй з прав людини, передає УНН.

"З кінця червня для того, щоб потрапити на територію, яка контролюється "Донецькою народною республікою" через КПВВ, цивільні особи повинні мати дозвіл "міжвідомчого оперативного штабу з попередження завезення і розповсюдження нової коронавірусної інфекції" "Донецької народної республіки" та мати місце реєстрації на цій території. А для виїзду у зворотному напрямку з території, яка контролюється "Донецькою народною республікою", - бути зареєстрованими на території, яка контролюється урядом. Крім того, особи, які в’їжджали на територію, яка контролюється урядом, мали встановити мобільний застосунок "Дій вдома", що, по суті, було дискримінацією по відношенню до осіб, які не могли собі дозволити смартфони", - заявили в УВКПЛ.

Зазначається також, що оскільки особи, які хотіли перетнути лінію зіткнення, не завжди могли виконати встановлені вимоги, а "міжвідомчий штаб" видавав дуже обмежену кількість дозволів, десятки людей були змушені ночувати просто неба перед або неподалік від КПВВ, а тисячі людей, які мали нагальні гуманітарні потреби, особливо ті, що не мали реєстрації проживання на території, яка контролюється урядом, по суті опинилися позбавленими можливості перетнути лінію зіткнення.

"Додатковою проблемою стало те, що представники "Донецької народної республіки" зобов’язали осіб, які переходили на територію, яка контролюється урядом, підписати документ про те, що вони не повернуться, поки не покращиться епідеміологічна ситуація. Ті, хто підписав цей документ, не мали можливості повернутися на територію, яка контролюється озброєними групами і були змушені залишитися на території, яка контролюється урядом, не маючи жодного уявлення про те, коли перетин назад буде можливий", - сказано у доповіді.

Нагадаємо, на початку вересня пропуск через КПВВ "Станиця Луганська" у зоні ООС було уповільнено через збої у роботі електронного сервісу "Дій вдома", який використовується для контролю за дотриманням умов самоізоляції через COVID-19.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    ООС: з початку доби бойовики дотримуються "режиму тиші"

     • 11215 переглядiв