pavodkovi-vodi-dosyagli-znamenitogo-tadzh-makhala-v-indiyi

Паводкові води досягли знаменитого Тадж-Махала в Індії

 • 470015 переглядiв

КИЇВ. 19 липня. УНН. Руйнівні повені, що спричинили хаос у північній Індії, досягли знаменитого Тадж-Махала. Це рідкісна подія, яка, як попереджають експерти, може стати звичайним явищем, оскільки кліматична криза призводить до ще більш екстремальних погодних умов, пише УНН з посиланням на CNN.

Деталі

Паводкові води річки Ямуна досягли стін головної туристичної пам'ятки у вівторок, як показали відео та фотографії у соціальних мережах.

Сад, розташований за Тадж-Махалом, також було затоплено паводковими водами. Проте Археологічна служба Індії (ASI), яка обслуговує об'єкт спадщини, заявила, що йому не загрожують поточні повені, повідомляє CNN-News 18, філія CNN.

Експерти кажуть, що паводкові води рідко досягають зовнішніх стін комплексу, який був побудований неподалік міста Агра в штаті Уттар-Прадеш на півночі Індії у 17 столітті імператором Великих Моголів на честь своєї дружини, яка померла під час пологів. Щороку це місце відвідують мільйони туристів.

Хоча повені в цьому районі регулярно відбуваються під час сезону дощів в Індії з червня по вересень, експерти кажуть, що зміна клімату збільшує їхню частоту та інтенсивність.

Річка Ямуна - притока Ганга - досягла найвищого рівня за всю історію спостережень, заявила влада минулого тижня, що викликало масову евакуацію, і північні штати повідомляють про десятки загиблих внаслідок сильної повені. За словами офіційних осіб, минулого четверга Ямуна піднялася до 208,57 метра.

За даними індійської влади, у деяких частинах північної Індії, у тому числі в Агрі, збережеться високий ризик повені найближчими тижнями через безперервні сильні дощі і скидання води.

Доповнення

Тим часом десятки об'єктів всесвітньої спадщини стикаються з ризиком повеней та ерозії, на тлі того, як екстремальні погодні умови стають все більш інтенсивними та частими.

Дослідники виявили, що древні буддійські печерні фрески та статуї вздовж Шовкового шляху в Китаї, що датуються 4 століттям, перебувають під «прямою загрозою» через екстремальні опади, спричинені зміною клімату. Вони попередили, що твори мистецтва в деяких печерах вже демонструють ознаки зношування, а деякі артефакти можуть зникнути за кілька років.

А у Південній Кореї сильний дощ пошкодив десятки об'єктів культурної спадщини, повідомило у вівторок Управління культурної спадщини країни (CHA).

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Паводкові води досягли знаменитого Тадж-Махала в Індії

     • 470015 переглядiв

    У Києві майже до кінця літа не працюватиме фунікулер

     • 621137 переглядiв

    Зеленський зустрівся з прем'єром Ірландії у Києві

     • 227976 переглядiв