ukenru
pavelko-proponuye-zaboroniti-prodazh-tsigarok-ta-alkogolyu-poblizu-ukrayinskikh-shkil-zakonoproekt

Павелко пропонує заборонити продаж цигарок та алкоголю поблизу українських шкіл - законопроект

 • 9104 переглядiв

КИЇВ. 7 вересня. УНН. У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 9065, "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зменшення шкідливого впливу на здоров'я молоді від вживання алкогольних напоїв та тютюнових виробів і посилення відповідальності за порушення у цій сфері", ініційований нардепом Андрієм Павелко, передає УНН із посиланням на дані парламентського сайту.

Серед співавторів вказаного документу - такі народні депутати, як Сергій Березенко, Артур Палатний, Денис Силантьєв, Володимир Шкварилюк, Василь Амельченко та Ярослав Маркевич.

Законопроектом, зокрема, пропонується визначити чіткі межі щодо розташування торгових точок з алкоголем і тютюном поблизу територій шкіл.

Так, передбачена заборона на продаж алкогольної продукції та тютюнових виробів в торговельних місцях площею менш як 40 кв.м., якщо вони знаходяться на відстані до 200 метрів від закладів освіти.

У пояснювальній записці до законопроекту, із посиланням на дані Європейського опитування учнів щодо вживання алкоголю та наркотиків (ESPAD), вказано, що в середньому 83,4% українських учнів уживали будь-які алкогольні напої хоча б один раз протягом життя.

"У віці 15 років цей показник складає 78,4%, а у віці 16 та 17 років наближається до 85%", - йдеться в документі.

Також, зазначається, що середній вік першої спроби вживання алкогольних напоїв становить 14 років.

"Це стосується пива, шампанського, слабоалкогольних напоїв та вина. Для міцних алкогольних напоїв середній вік першої спроби становить 15 років", - пишуть законотворці.

Крім того, найбільша частка українських учнів та студентів уперше відчула алкогольне сп’яніння у 14 років, додають нардепи.

"Наведена статистика вказує на необхідність внесення змін до законодавчого забезпечення протидії поширеності вживання алкогольних та тютюнових виробів серед молоді", - йдеться у пояснювальній записці.

Законопроект з'явився на сайті ВР 6 вересня 2018 року.

Українські Національні Новини

Політика