ukenru
partygate-v-britaniyi-znovu-vimagayut-vidstavki-dzhonsona-cherez-vechirki

Partygate: в Британії знову вимагають відставки Джонсона через вечірки

 • 164904 переглядiв

КИЇВ. 25 травня. УНН. Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон зіткнувся з новими звинуваченнями на брехні після того, як з'явилися фотографії, на яких він п'є на вечірці на Даунінг-стріт під час карантину через пандемію коронавірусу в 2020 році, передає УНН з посиланням на ВВС.

Деталі

Виступаючи в парламенті після оприлюднення повної версії доповіді про вечірки на Даунінг-стріт під час локдауну, прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що визнає помилки та сподівається, що ця сага нарешті завершиться.

"Я приймаю на себе повну відповідальність за свої помилки, - сказав прем'єр. - Я сподіваюся, що сьогодні, окрім отримання уроків з доповіді Сью Грей..., ми зможемо рухатися далі і зосередитися на пріоритетах британського народу".

При цьому Джонсон витратив чимало слів, намагаючись переконати депутатів, що він не брехав їм, розповідаючи про свою участь у вечірках.

За його словами, він не намагається "пом'якшити" обставини того, що відбувалося за дверима на Даунінг-стріт, але вийшло так, що всі вечірки, які він відвідав, вийшли за межі дозволеного лише після його відходу.

Контекст

Вранці в середу високопосадовець британського уряду Сью Грей представила прем'єр-міністру свій підсумковий звіт про вечірки на Даунінг-стріт.

Доповідь містить деякі нові подробиці вечірок. Однак питання про покарання їхніх учасників - яке, мабуть, найбільше займає не лише парламентаріїв, а й громадськість, - авторка доповіді залишила без відповіді, написавши, що це "виходить за рамки цього звіту і має бути розглянуте іншими".

Предметом розслідування стали 16 вечірок, що пройшли у період із травня 2020-го до квітня 2021 року.

Сью Грей дійшла висновку, що Даунінг-стріт та кабінет міністрів допустили прорахунки в керівництві та судженнях, і що деякі заходи на Даунінг-стріт, що проходили під час локдаунів, були неприпустимими, тоді як інші вийшли за межі розумного.

Оприлюднення повної версії звіту, що складається з 37 сторінок, а також фотографій, довелося відкласти через поліцейське розслідування, яке завершилося минулого тижня.

Внаслідок цього розслідування було виписано 126 штрафів, у тому числі один – прем'єр-міністру. 

У проміжній версії, випущеній у січні, Сью Грей дійшла висновку, що співробітники апарату прем'єр-міністра та уряду дійсно ігнорували ними ж запроваджені антиковидні обмеження, але при цьому в тексті не було жодних імен та подробиць.

Публікації доповіді Сью Грей передували публікації нових подробиць про вечірки на Даунінг-стріт під час локдауну, з фотографіями прем'єр-міністра з келихом, які вдалося отримати телеканалу ITV.

У підсумкову версію доповіді його авторка додала і дев'ять фотографій, на яких прем'єр зображений з келихом у руці.

Багато депутатів-консерваторів у приватному порядку визнають, що викриття останніх шести місяців завдали незворотної шкоди репутації прем'єр-міністра в очах громадськості.

Доповнення

Досі Борису Джонсону вдавалося зберігати підтримку більшості своєї партії навіть після публікації проміжного звіту. Однак багато консерваторів заявили, що хочуть прочитати повний звіт Сью Грей, перш ніж ухвалити рішення про його майбутнє.

На думку аналітиків, та й багатьох членів Консервативної партії, безперервний скандал навколо прем'єра підриває електоральні перспективи.

До того ж у британському міністерському кодексі, який регулює роботу всіх високопосадовців уряду, значиться, що міністр повинен подати у відставку, якщо він навмисне вводив в оману парламент.

Висновки розслідування Сью Грей можуть вплинути на майбутнє Бориса Джонсона на посаді прем'єр-міністра.

За правилами Консервативної партії, 15% її депутатів мають написати листи про недовіру прем'єру, щоб розпочати процедуру зміни лідера.

Скільки депутатів уже написали такі листи, точно невідомо, але деякі з тих, хто не особливо прихильний до Джонсона, заявили, що чекають на публікацію звіту Грей, перш ніж ухвалити відповідне рішення.

Висновки доповіді можуть позначитися на репутації не лише прем'єр-міністра, а й його союзників та офіційних осіб в уряді.

Українські Національні Новини

Новини Світу