ukenru
parlamentska-komisiia-vysunula-zvynuvachennia-prezydentu-lytvy-u-spravi-vykryvachiv

Парламентська комісія висунула звинувачення президенту Литви у "справі викривачів"

 • 100244 переглядiв

Парламентська комісія Литви дійшла висновку, що голова Департаменту державної безпеки допомагав президенту Науседі у виборчій кампанії 2019 року, збираючи розвідувальну інформацію про його найближче оточення.

Комісія литовського парламенту, яка проводила парламентське розслідування у так званій "справі викривачів", дійшла висновку, що Департамент державної безпеки надавав послуги президенту Гітанасу Науседі, коли він балотувався на цю посаду у 2019 році. Про це УНН пише з посиланням на литовського суспільного мовника lrt.lt.

Деталі

Згідно з висновком комісії, директор Департаменту Даріус Яунішкіс отримав список імен з команди Науседи для перевірки або від самого президента, або від когось за його вказівкою.

Комісія прийшла до висновку, що інформація про найближче оточення Гітанаса Науседи була отримана директором Департаменту Даріусом Яунішкісом з людського джерела, яким міг бути тільки сам Гітанас Науседа або особа, яка діяла від його імені

- йдеться в проєкті висновку комісії.

Також у звіті йдеться про те, що інформація, зібрана під час кримінального розвідувального розслідування підтверджує, що "завдання зі збору інформації було виконано на прохання одного з кандидатів на президентських виборах 2019 року".

У висновках зазначається, що Яунішкіс допомагав Науседі, збираючи розвідувальну інформацію про людей з його найближчого оточення, включаючи членів його команди, співробітників його виборчого штабу та прихильників.

У звіті також йдеться про те, що Яунішкіс несе відповідальність за розкриття особи викривача, колишнього співробітника держбезпеки, якому було доручено провести перевірку команди Науседи.

Яунішкіс несе безпосередню відповідальність за розкриття особи викривача Томаса Гайліуса

- йдеться в проєкті.

У документі також йдеться про те, що Яунішкіс не вжив жодних заходів, щоб запобігти негативним наслідкам для Гайліуса в розвідувальному відомстві після того, як він викрив цю справу.

Президент Науседа заперечила будь-які правопорушення, про які говорив Гайліус. Він також відмовився давати свідчення в рамках розслідування парламентської комісії, що, згідно з висновком комісії, порушує його присягу.

В офісі президента заявили, що розслідування є політичним і спрямоване на те, щоб вплинути на результати президентських виборів у травні.

Це спроба дискредитувати державу та її конституційні принципи в політичних цілях

- заявили в офісі президента.

Тепер документ буде розглядатися повним складом парламенту - Сеймом.

Контекст

Комісія розслідувала інформацію, надану Гайлюсом, про дії керівництва Департаменту держбезпеки щодо перевірки найближчого оточення Науседи, коли він балотувався в президенти п'ять років тому. Комісія також розглядала ймовірну незаконну фінансову підтримку, отриману під час президентської виборчої кампанії 2019 року, можливе порушення прав викривача та можливий незаконний вплив на запровадження санкцій проти Білорусі.

Українські військові привітали нового очільника Міноборони Литви та обговорили розширення двосторонньої оборонної співпраці27.03.24, 18:08 • [views_0]

Анастасія Рябоконь

Новини Світу