orban-zaproponuvav-uhodu-do-5-10-rokiv-pro-stratehichne-partnerstvo-mizh-ukrainoiu-ta-yes-zamist-perehovoriv-pro-chlenstvo

Орбан запропонував угоду "до 5-10 років" про стратегічне партнерство між Україною та ЄС замість переговорів про членство

 • 27327 переглядiв

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан пропонує ЄС підписати угоду про стратегічне партнерство з Україною замість початку переговорів про членство. Він також виступає за створення окремого фонду для допомоги Україні поза бюджетом ЄС.

Європейський Союз має спочатку підписати угоду про стратегічне партнерство з Україною, а не розпочинати переговори про членство з країною, заявив у п'ятницю прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, пише УНН з посиланням на Reuters.

Орбан повторив у п'ятницю, що необхідно прояснити кілька питань, перш ніж розпочнуться переговори про членство з Україною.

"Якщо ми не знаємо (які наслідки це матиме), то нам не слід розпочинати переговори... Тому я представлятиму точку зору, що ЄС повинен спочатку підписати угоду про стратегічне партнерство з Україною", - заявив Орбан в інтерв'ю державному радіо.

"Ця (угода) може тривати до 5-10 років, давайте їх зблизимо, оскільки розрив зараз надто великий, - сказав він. - Давайте дамо нам час попрацювати разом, і коли ми побачимо, що можемо працювати разом, тоді порушимо питання про членство".

Пропозиція Орбана надійшла наступного дня після того, як офіційні особи ЄС у четвер заявили, що Угорщина близька до отримання доступу до фондів ЄС на мільярди євро, які Брюссель призупинив через побоювання, що Будапешт завдав шкоди демократичній системі стримувань та противаг у країні, вказує видання.

Прем'єр Угорщини закликав до припинення вогню в Україні та заявив, що якщо ЄС хоче дати Україні більше грошей, то йому слід створити окремий фінансовий фонд поза бюджетом ЄС на основі міжурядових угод.

"Кожен має вкласти гроші, які він хоче, і ми повинні відправити гроші в Україну з цього фонду", - сказав він, додавши, що, як вказує видання, "надсилання фінансування Україні для ведення війни з бюджету ЄС перевантажує бюджет".

Доповнення

У середині грудня 27 лідерів країн-членів ЄС мають вирішити, чи приймати рекомендацію Європейської комісії запросити Україну розпочати переговори про членство, щойно вона виконає остаточні умови.

Будь-яке таке рішення потребує одностайності 27 членів блоку, при цьому Угорщина розглядається як головна потенційна перешкода. Прем'єр-міністр Угорщини неодноразово заявляв, що Угорщина не підтримає пропозицію Єврокомісії у нинішньому вигляді, вказує видання.

Юлія Шрамко

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Херсон під ударом армії рф, вибухи у центрі

     • 31026 переглядiв