opytuvannia-pokazalo-shcho-ponad-80percent-rosiian-pidtrymuiut-putina-i-viinu-na-ukraini

Опитування показало, що понад 80% росіян підтримують путіна і війну в Україні

 • 39944 переглядiв

Більше 80% росіян підтримують путіна, війну проти України та геноцид. Про це свідчать дані опитування озвучені у доповіді Дениса Волкова, директора недержавного соціологічного "Левада-центру" та Андрія Колесникова, московського політичного аналітика із Фонду Карнегі. Висновки політолога з Університету Рутгерса (Ньюарк, США) Олександра Мотиля, що базуються на даних опитування, передає УНН.

Деталі

Понад 80% росіян підтримують жорстоку війну проти України, а отже несуть провину та відповідальність за неї. Про це пише в авторській статті для видання The Hill професор політології Університету Рутгерса (Ньюарк, США) Олександр Мотиль, посилаючись на дані російського опитування громадської думки. Зокрема, на дані з доповіді Дениса Волкова "Альтернативна реальність: як російське суспільство навчилося не хвилюватися через війну".

Підсумки опитування громадської думки в рф Мотиль називає "сумним чтивом", адже лише близько 20% опитаних сказали, що вони - проти війни.

Росіяни, які вирішили бути байдужими, зробили це в опитуваннях громадської думки, а не на демонстраціях. Вони нічим не ризикували, якби відповіли "не знаю" або "не можу сказати". Натомість вони вирішили підтримати Путіна та війну.

– пише Мотиль.

Частина російських патріотів свідомо підтримують політику президента володимира путіна, а переважна більшість – "апатична, і просто пасивно й автоматично здебільшого підтримує те, що робить режим, чекаючи, поки "все це закінчиться", – йдеться у доповіді.

Словом, вони (росіяни –ред.) вибирали бути або винними, або відповідальними, або і тим, й іншим. Принаймні, зрозуміло, що одна п’ята частина російського населення, які є активними та непримиренними прихильниками війни, однозначно несе провину за звірства, які чинить росія в Україні.

 – вважає професор.

"Коли росіяни вирішують бути байдужими до звірств, що здійснюються від їхнього імені в Україні, вони повністю усвідомлюють ці злочини, але все ще вважають за краще підтримувати путіна та його війну", – додає Мотиль.

На думку американського професора, "росіяни - не дикуни", але вони, як припускає Мотиль, "надто готові прийняти легітимність і владу диких правителів, кровожерливих, жорстоких і зарозумілих тиранів, які, за деякими винятками, панували спочатку Московією, а потім Російською імперією та Радянським Союзом".

Рабство у росії було нормою упродовж історії, тоді як вимоги свободи були скорше винятками. Мотиль зазначає, що путін, та його команда вирішили посилити цей світогляд росіян, аби зміцнити власне правління.

У результаті, населення з рабським мисленням віддає перевагу злочинності над правосуддям, хоча "путін і його оточення добре знають, що вони, як і багато їхніх попередників, вразливі до спалахів народного гніву" – люди в росії можуть, як свідчить історія, "накинутися на своїх володарів, спалити та пограбувати їх маєтки", зазначає професор Рутгарського університету Мотиль.

Додатково

Цифри, озвучені Волковим і Колесниковим, базуються на дослідженнях громадської думки орієнтовно з серпня 2022 по серпень 2023.

Натомість опитування московської дослідницької групи "Хроніки" виявило, що кількість росіян, які повністю підтримують вторгнення росії в Україну, зменшилася майже вдвічі з лютого 2023 року. "Хроніки" опитали 1199 дорослих осіб по всій росії телефоном з 17 по 22 жовтня.

Опитування "Хронік" показало, що 40% росіян підтримують виведення військ з України без досягнення воєнних цілей; 33% опитаних були проти виходу російських військ з України та хотіли продовження війни.

Також зазначається, що більша частина населення росії (52%) останнім часом стикалися з тривогою або депресією, у порівнянні з приблизно третиною (32%) у березні 2022 року, - мовиться у дослідженні.

Тетяна Салганік

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Кива всьо: у ГУР підтвердили ліквідацію екснардепа

     • 34855 переглядiв