ukenru
opituvannya-41-ukrayintsiv-vvazhayut-politiku-ugorschini-na-zakarpatti-pidgotovkoyu-do-aneksiyi

Опитування: 41% українців вважають політику Угорщини на Закарпатті підготовкою до анексії

 • 18718 переглядiв

КИЇВ. 13 грудня. УНН. Українці негативно сприймають нинішню політику Угорщини щодо підтримки угорської національної меншини на Закарпатті. Про це свідчать результати опитування Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, інформує УНН.

Деталі

41% респондентів вважає дії угорської влади підготовкою до анексії та окупації.

Негативний погляд на ситуацію переважає на заході країни – 51%.

Водночас молодші респонденти менш схильні вбачати ворожість у діях Угорщини, вони вважають їх справжньою підтримкою регіону.

Здебільшого негативно до таких дій ставляться українці, які підтримують подвійне або множинне законодавство з усіма країнами, окрім Росії (47%), а також ті, хто підтримує запровадження такої процедури лише з країнами колишнього СРСР (46%).

Така сама думка поширена серед противників подвійного або множинного громадянства як такого – 48%.

Соціологи зазначають, що таке ставлення до політики Угорщини на Закарпатті відрізняється від думки самих жителів Закарпатської області.

Зокрема, за результатами регіонального опитування, проведеного у серпні-вересні 2020 року, 31,5% респондентів назвали дії Угорщини дружньою допомогою угорській меншині на Закарпатті, а ще 40% – сприянням розвитку краю за умови узгодженості дій угорського уряду з умовами українського уряду.

До того ж з вересня 2020 року до вересня 2021 року ставлення до угорців з боку опитаних на Закарпатті суттєво поліпшилося: якщо у 2020 році 12% опитаних хотіли б бачити угорців як членів родини і ще 28% як друзів чи колег по роботі, то в 2021 році частка тих, хто хотів би бачити угорців як членів родини, зросла до 29%, а як друзів – до 28%.

Додамо

Опитування проводили з 22 жовтня до 12 листопада 2021 року серед населення віком від 18 років у всіх областях України, окрім тимчасово окупованих територій (АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей).

Метод — телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера на основі випадкової вибірки номерів мобільних телефонів. 

Усього було зібрано 2003 анкети. Статистична похибка вибірки не перевищує: 2,4% для показників близьких до 50%, 2,1% — для показників близьких до 25%, 1,5% — для показників близьких до 10%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майже половина українців не підтримують ідею подвійного громадянства - опитування

Українські Національні Новини

Суспільство