operator-gts-priymatime-uchast-u-sertifikatsiyi-pivnichnogo-potoku-2

"Північний потік 2": Оператора ГТС України також допустили до участі в сертифікації газопроводу

 • 13616 переглядiв

КИЇВ. 15 листопада. УНН. Оператор ГТС України прийматиме участь у сертифікації оператора газопроводу “Північний потік — 2” з РФ до Німеччини в обхід України. Про це написав у Facebook голова “Оператора ГТС України”, колишній співробітник “Нафтогазу” Сергій Макогон, пише УНН.

Цитата

“Німецький регулятор наголосив, що ОГТСУ відведена окрема роль, як компанії, що володіє унікальною експертизою в питанні транспортування газу до ЄС. У нас є вагомі аргументи, - як технічні, так і політичні, - які мають покласти край російським спекуляціям на європейському газовому ринку. Ми прагнемо не допустити енергетичної ізоляції України”, - написав Макогон.

Деталі

Макогон наголосив, що участь ОГТСУ та НАК “Нафтогаз” у сертифікації - це відповідальність перед великою промисловістю, середнім та малим бізнесом і кожним мешканцем України.

Він зазначив, що вже сьогодні ліквідується частина компресорних станцій, а 96% газорозподільних станцій потребують реконструкції, тому що працюють із завантаженням менше 50% від проєктної потужності.

“Ми усвідомлюємо також, що для України "Північний потік-2" окрім енергетичної несе і загальну загрозу. "Газпром" не просто дивиться на ринок газу як на театр воєнних дій, "сертифікація "Північного потоку-2" дасть "зелене світло" для більш активних реальних спецоперацій”, - додав він.

Додамо

Сьогодні німецький регулятор BNetzA схвалив участь НАК “Нафтогазу” у процедурі сертифікації "Північного потоку-2". Як повідомив очільник голова правління Юрій Вітренко, компанія надасть свою позицію вже найближчим часом.

Що було раніше

НАК “Нафтогаз України” подав заявку на приєднання до процесу 15 жовтня.

20 жовтня Оператор ГТС України також подав заявку до німецького енергетичного регулятора (Bundesnetzagentur) щодо участі у процедурі сертифікації компанії — оператора “Північного потоку-2” — Nord Stream-2 AG.

Перед цим PGNiG, польська державна енергетична компанія, та її німецьке дочірнє підприємство PGNiG Supply & Trading GmbH, подали заявки на участь у процесі сертифікації і вже були допущені до процедури Федеральним мережевим агентством Німеччини.

8 вересня 2021 року компанія “Nord Stream-2 AG” (“Газпром” володіє 100% власності), проектна компанія та майбутній оператор газопроводу “Північний потік-2”, подала у повному обсязі заявку на сертифікацію як незалежного оператора системи передачі (ITO) газопроводу “Північний потік-2” до Федерального мережевого агентства Німеччини. Як ITO Nord Stream-2 AG залишиться у складі Групи Газпром, вертикально інтегрованої енергетичної компанії, що суперечить чинному європейському законодавству.

Процедура сертифікації має забезпечити відповідність європейському енергетичному законодавству, а також у випадку, якщо запропонований оператор контролюється суб’єктом, що не належить до країни-члена ЄС (у цьому випадку — російський “Газпром”), повинна гарантувати, що сертифікація не загрожує безпеці постачання.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Лукашенко та Меркель провели телефонну розмову

     • 25939 переглядiв

    "Нафтогаз" братиме участь в сертифікації "Північного потоку-2"

     • 26318 переглядiв

    "Слуги" вирішили виключити з фракції нардепа Дмитрука

     • 20687 переглядiв