oon-zafiksuvala-ponad-8-tisyach-zagiblikh-tsivilnikh-vnaslidok-rosiyskogo-vtorgnennya

ООН зафіксувала понад 8 тисяч загиблих цивільних внаслідок російського вторгнення

 • 323490 переглядiв

КИЇВ. 24 березня. УНН. Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні задокументувала більше 8 тисяч загиблих цивільних осіб внаслідок повномасштабного вторгнення та 14 тисяч тих, що отримали поранення. Про це у доповіді повідомила голова місії Матільда Богнер, передає УНН.

Цитата

«Станом на цей тиждень ми задокументували, що понад 8 тисяч цивільних осіб загинули, майже 14 тисяч – дістали поранень. Понад 90% жертв були спричинені ракетами, зброєю вибухової дії або мінами. Реальні цифри, на жаль, значно вищі. На окупованих територіях України ми задокументували свавільні страти та напади на окремих цивільних осіб з боку збройних сил рф, а також повсюдні свавільні затримання та свавільницькі зникнення», – повідомила Богнер.

Деталі

Крім того, з 24 лютого 2022 року задокументовано 621 випадок насильницьких зникнень і свавільних затримань цивільних осіб збройними силами росії. Моніторингова місія ООН провела інтервʼю зі 127 цивільними особами, що були раніше затримані, а потім звільнені. Серед них – 90% повідомили, що представники зс рф та служби безпеки росії їх катували та жорстоко поводилися під час тримання під вартою. В деяких випадках це включало і сексуальне насильство. Пʼятеро з опитаних – хлопчики 14-17 років.

«Станом на 31 січня цього року ми зафіксували 133 жертви сексуального насильства, а саме 85 чоловіків, 45 жінок і 3 дівчинки. 109 випадків, ймовірно, були вчинені збройними силами та правоохоронними органами росії. 24 випадки, ймовірно, були вчинені СБУ, поліцією України та українськими цивільними особами або членами Сил тероборони. Сексуальне насильство часто відбувалося під час тримання під вартою цивільних осіб чи військовополонених, а також в окремих районах, що перебували під контролем зс рф», – додала Богнер.

Нагадаємо

Розслідування ООН порушень прав людини в Україні після вторгнення росії не привело до висновку про те, що мав місце геноцид.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП

    Популярні

    Новини по темі

    Франція заборонила TikTok на робочих телефонах держслужбовців

     • 299484 переглядiв