ombudsmen-z-okupatsii-povernuly-shche-12-ukrainskykh-ditei

Омбудсмен: з окупації повернули ще 12 українських дітей

 • 31916 переглядiв

12 дітей з родинами повернулися з окупованих територій України. Вони розповіли про примусову паспортизацію, обмеження прав та катування на ТОТ, що спонукало їх до виїзду.

12 дітей з родинами повернулися з окупованих територій України. Вони розповіли про примусову паспортизацію, обмеження прав та катування на ТОТ, і що саме відчуття своєї безправності, усвідомлення того, яке майбутнє очікує на дітей, спонукало їх до виїзду. Про це повідомив у п'ятницю Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець, пише УНН.

На Батьківщину вдалося повернути 12 українських діток! Діти разом зі своїми рідними проживали на ТОТ – у Донецькій, Запорізькій та Херсонській областях. На щастя, нині вони вже на підконтрольній Україні території. Кожна родина по-своєму переживала безлад, який чинить окупаційна "влада"

- написав Лубінець у Telegram.

з його слів, "родини розповідають, як їм примусово нав’язували брати російські паспорти, адже без "нових документів" громадяни безправні і не могли користуватися жодними соціальними гарантіями чи медичною допомогою". "Лікарі не приймають навіть дітей із вродженими вадами, яким потрібен ретельний догляд. Однак батькам пропонують відправити дітей на "реабілітацію", яка часто є депортацією чи примусовим переміщенням. Деяким дітям доводилося відвідувати "російські школи", в яких здійснювалася активна агітація за "руський мір", - поділився Омбусмен розповідями.

"Зі слів повернутих, росіяни на ТОТ затримують, б’ють, катують струмом, вчиняють психологічний тиск на дорослих, а дітей допитують без присутності батьків і також застосовують методи катування. Також регулярно проводять безпідставні обшуки в будинках місцевих мешканців", - вказав Лубінець.

Він зазначив, що вразила історія повернутого хлопця, який, плануючи своє майбутнє, виїхав з ТОТ, "адже хоче стати українським рятівником і здобути освіту в омріяному закладі вищої освіти".

"Саме відчуття своєї безправності, обмеженості, усвідомлення того, яке майбутнє очікує на дітей – стало для родин поштовхом виїзду на підконтрольну Україні територію", - повідомив Омбудсмен.

Родини, з його слів, уже відвідали наш Центр захисту прав дитини. З ними поспілкувалася компетентна мультифункціональна команда, яка зафіксувала злочини, свідками чи жертвами яких вони були, додав він.

"Україна завжди готова до повернення кожного і надаватиме базову гуманітарну, медичну, психологічну, соціальну та іншу необхідну допомогу", - наголосив Лубінець.

З окупації повернули ще двох українських дітей17.07.24, 13:44

Юлія Шрамко

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Омбудсмен: з окупації повернули ще 12 українських дітей

     • 31916 переглядiв

    Землетрус магнітудою 7,3 стався на півночі Чилі

     • 10758 переглядiв

    У Sense Bank всі системи відновлено

     • 10430 переглядiв