ukenru
okupanti-gotuyut-vizit-gendirektora-magate-na-zaporizku-aes-energoatom

Окупанти готують візит гендиректора МАГАТЕ на Запорізьку АЕС – Енергоатом

 • 100405 переглядiв

КИЇВ. 9 червня. УНН. Російські окупанти активно готують візит Гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі на Запорізьку АЕС. Для цього військові разом із представниками "росатому" спілкуються з МАГАТЕ щодо організації приїзду місії агентства. Про це повідомляється в офіційному Telegram-каналі НАЕК "Енергоатом", передає УНН.

Деталі

"Що може принести візит самого Гендиректора або його представників на ЗАЕС? Вочевидь, лише одне – в очах світової спільноти легітимізувати окупацію станції, спричинену перебуванням там ядерних терористів. Щоб МАГАТЕ, приїхавши, зафіксувало безпечний радіаційний фон і контроль над ядерними матеріалами, схвалило стан ядерної та радіаційної безпеки й загалом наголосило б, що зараз на АЕС усе гаразд. Мовляв, всі решта питань – вони політичні, а МАГАТЕ політикою не займається. Яким чином місія МАГАТЕ може потрапити на станцію – поки що невідомо. Ніхто з України їх туди не запрошував. Насамперед – з міркувань безпеки", – йдеться в повідомленні.

Також в Енергоатомі зазначили, що приїхати на ЗАЕС через росію і потім Крим або інші тимчасово окуповані українські території під охороною російських військових без волі України – означає ігнорувати міжнародне право, а значить втрутитись у політичні питання на боці росії.

"Водночас чітка й наполеглива позиція МАГАТЕ щодо виведення російських військ, танків, іншої важкої техніки та вивезення зброї й боєприпасів із території ЗАЕС, політика тиску на росію з вимогою звільнення від загарбників території української атомної станції та передача контролю над ЗАЕС українській стороні – це єдиний спосіб прискорити візит експертів МАГАТЕ на станцію задля підтвердження її безпечного стану й оцінки шкоди, заподіяної злочинними діями окупантів, як це вже було зроблено на ЧАЕС", – повідомили в Енергоатомі.

Нагадаємо

Генеральний директор Міжнародного агентства з ядерної енергії МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі заявив, що Україна минулого тижня запросила його очолити експертну місію на Запорізьку АЕС. Однак у НАЕК "Енергоатом" спростували цю інформацію.

Українські Національні Новини

Суспільство