okremi-predstavnyky-opek-domovylysia-pro-skorochennia-vydobutku-nafty-tym-ne-mensh-tsiny-na-naftu-padaiut

Окремі представники ОПЕК+ домовилися про скорочення видобутку нафти, тим не менш - ціни на нафту падають

 • 25505 переглядiв

Лише 6 з 20 країн-членів ОПЕК+ погодилися на пропозицію росії та Саудівської Аравії щодо значного скорочення видобутку нафти, але ціни на нафту все одно впали: нафта марки Brent подешевшала на 18 центів.

Лише 6 держав з 20 країн, що входять до розширеного нафтового картелю ОПЕК+ погодилися на пропозицію рф та Саудівської Аравії значно скоротити видобуток нафти. Тим часом, ціни на нафту в кінці тижня продовжили зниження. Про це пише мережа служби новин Tagesschau, повідомляє УНН.

Деталі

Як вказує видання, нещодавня зустріч ОПЕК+ не принесла учасникам нафтового картелю тих результатів, на які вони сподівалися, оскільки ціни на нафту в кінці тижня продовжили зниження: вранці барель (159 літрів) північноморської марки Brent коштував 80,68 долара, що на 18 центів менше, ніж напередодні. Причини падіння цін на нафту, незважаючи на дефіцит пропозиції, ймовірно пов’язані з тим, що не всі 20 країн ОПЕК+ беруть участь у скороченні поставок. Лише шість держав розширеного нафтового картелю ОПЕК+ погодилися на пропозицію рф та Саудівської Аравії значно скоротити видобуток нафти, що могло б підвищити ціни на нафту.

Довідка

Нещодавно десять країн Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) і десять інших країн ОПЕК+ узгодили свої планові показники видобутку, щоб контролювати ціни. У групі домінують росія та Саудівська Аравія. На членів організації припадає близько 40 відсотків світових поставок нафти.

Зараз видобуток нафти знаходиться на рекордному рівні. Це підтримує відносно низькі ціни на нафту, що сприяє економічному зростанню, але ускладнює зусилля щодо захисту клімату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На кліматичному саміті COP28 обговорюють програми підтримки нафтодобувних країн, які втратять доходи під час енергетичного переходу

Доповнення

В той час як члени ОПЕК+ не вважають узгоджене скорочення видобутку обов'язковим до виконання, видобуток нафти в США зростає. Видобуток сирої нафти в США, як вказує Tagesschau, перебуває на історичному максимумі - 13,2 млн барелів на день. Більше того, - завдяки гідророзриву пластів США можуть видобувати більше нафти, ніж будь-яка інша країна світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Газова компанія Fluxys поповнила перелік міжнародних спонсорів війни

Ігор Тележніков

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    Байден і перша леді запалили різдвяну ялинку у Вашингтоні

     • 23115 переглядiв