ukenru
odeskiy-khudozhniy-muzey-peredali-u-vlasnist-derzhavi

Одеський Художній музей передали у власність держави

 • 29120 переглядiв

КИЇВ. 17 грудня. УНН. Одеська обласна рада передала майновий комплекс Одеського художнього музею на вулиці Софіївській у державну власність. Таке рішення народні обранці прийняли на сесії 17 грудня. Як передає УНН, рішення прийняли тільки з другого разу після довгих обговорень і суперечок.

Деталі

Нагадаємо, що 14 жовтня президент України Зеленський підписав указ про присвоєння музею статусу національного. Зараз будівля установи - пам'ятка архітектури національного значення - потребує серйозного ремонту, вартість якого оцінили в півтораста мільйонів гривень. Зміна власника, вважають в обласній Раді, має допомогти знайти ці кошти в Державному бюджеті. Крім того, власник у вигляді держави, на думку депутатів, може сприяти розвитку установи і збільшити заробітну плату для його працівників.

Одеський художній музей був створений в кінці 19 століття в будівлі, яку викупив у сім'ї Потоцьких міський голова Григорій Маразлі і передав Одесі. У 2017 році директором музею став одіозний одеський художник Олександр Ройтбурд, що стало причиною перманентної скандальної ситуації навколо установи. У 2019 році музей достроково розірвав контракт з Ройтбурдом. 8 серпня 2021 року Ройтбурд помер.

Представники партії "Євросолідарність", членом якої був покійний, запропонували дати музею його ім'я. Багато представників одеські політики і громадські діячі активно протистоять цій ініціативі. У жовтні Володимир Зеленський підписав указ про надання Одеському художньому музею статусу національного і доручив Кабінету Міністрів України опрацювати в установленому порядку питання про проведення ремонтно-реставраційних робіт на будівлі-пам'ятці національного значення. У жовтні облрада опублікувала в системі Prozorro тендер на ремонт будівлі на загальну вартість 143 млн грн.

У листопаді тендер на реставрацію музею заблокувала компанія "Укрспецпроект", пов'язана з Русланом Тарпаном, який вже 4й рік ховається від українського правосуддя. Він - головний підозрюваний у розкраданні коштів "Глибоководного випуску". У цій справі Київський районний суд Одеси розпочав розгляд клопотання про обрання Тарпану запобіжного заходу — прокурори вимагають арешту.

У той час як згадана вище фірма "Укрспецпроект" — фігурант кримінального провадження за фактом скандальної реставрації будинку Руссова. Директора компанії та ще кількох співучасників зараз судять, зокрема, за руйнування історичної пам'ятки та завдані збитки у розмірі 5 млн грн.

Українські Національні Новини

Суспільство