ukenru
odesiti-shokovani-maybutnim-vidom-znamenitogo-pasazhu

Одесити шоковані майбутнім видом знаменитого "Пасажу"

 • 16947 переглядiв

КИЇВ. 6 липня. УНН. У соціальних мережах з'явилася сторінка з проектом висотного житлового комплексу над знаменитим Пасажем на Дерибасівській. Реклама даного ЖК, який так і називається - "Пасаж" - з'явилася в одеських Телеграм-каналах, передає УНН.

Деталі 

На сторінці "ЖК Пасаж - Квартири для справжніх аристократів" є візуалізація майбутнього комплексу з різних сторін і навіть квартирне планування.

Замовника і забудовника проекту не вказано, як не зазначена й інша докладна інформація. Незважаючи на сумнівність і провокативність сторінки, її поява викликала резонанс серед одеситів.

"Каліцтво! Як же треба ненавидіти Одесу, щоб придумати такий жах", - пише в коментарі Ірина Новаковська.

"Це хтось приколовся? Дуже на це надіюсь!!! Давайте ще над нашим оперним пару поверхів побудуємо", - коментує Ольга Плохотниченко.

"Ви реально нездорові люди? Або це все-таки жарт?", - дивується Ірина Зелена.

Автори сторінки підготували одеситам відповідь:

"Друзі, вчора ми зіткнулися з хвилею непорозуміння і критики щодо нашого ЖК Пасаж! Тому хочемо роз'яснити ситуацію. Наша мотивація - зробити для міста подарунок і оновити легендарний Пасаж. Ми поважаємо нашу історію і наше минуле, але хочемо йти вперед і в ногу з майбутнім!Тільки подивіться на київський БЦ "Леонардо", який знаходиться навпроти Національної опери України. Ця будівля стала унікальною за своїм рішенням, так як витончено поєднує в собі історичну архітектуру з сучасною надбудовою. Даний тренд в урбаністиці захоплює світ. Його застосовують у всіх прогресивних містах, щоб зберегти історичний вигляд міст, при цьому вдихаючи в нього нове життя".

Доповнення

Відзначимо, що ситуація з одеським Пасажем в останні кілька місяців перебуває у фокусі суспільної уваги. З червня тут ведуться будівельні роботи, підсумком яких має стати збільшення площі мансардного поверху на 2,5 тисячі метрів. Як з'ясувалося, ці роботи проводяться без наявності всіх необхідних документів, що викликало скандал в міськраді Одеси

По темі

Забудовниками Пасажу виявилися "друзі" мера Одеси Геннадія Труханова Олександр Грановський і Борис Кауфман. Причому перехід власності від комунальної до приватної самі одесити називають сумнівним.

До 2003 року "Пасаж" був у власності городян, але після було вирішено створити закрите акціонерне товариство, куди крім міськради увійшли приватні компанії Бориса Кауфмана і Олександра Грановського, яких, до слова, вважають мало не "спонсорами" мера Одеси Геннадія Труханова або у всякому разі особливо наближеними.

Голосування депутатів призвело до того, що у власності мерії виявилося 35% акцій, решта 30% належали компанії "Укрбудсервис" і 35% "Clear Water Bay Hotels" Кауфмана - Грановського. Ніякої реконструкції "Пасажу" не спостерігалося до 2006 року, поки нові "інвестори" не провели закриті збори, куди не запросили мерію, і вирішили внести зміни до статуту ЗАТ, випустивши 382 тис. 760 нових акцій по 100 гривень за штуку, які тут же придбав "Укрбудсервис" і став власником 50% акцій.

Тим самим була розмита частка одеситів в "Пасажі", а контроль над об'єктом отримали бізнесмени. У 2013 році міськрада Одеси і зовсім продала свою частку за 32,1 млн грн або по 100 гривень за кожну акцію.

"Серед тодішніх "регіоналів", які лобіювали питання продажу, був і діючий мер Одеси Геннадій Труханов, який тепер є "бізнес-партнером" Кауфмана і Грановського. У голосуванні він не брав участі, але в залі був присутній на правах народного депутата від "Партії регіонів", - повідомили в одеському "Моніторі".

Згідно з інформацією Департаменту комунальної власності Одеської міськради, з 32,1 млн гривень, прописаних в рішенні сесії, до бюджету міста надійшло лише 20,2 млн гривень. До того ж гроші надійшли в грудні 2015 року, коли курс долара вже був по 23,8 гривень. Тобто викупити частку міста, вартість якої 6 мільйонів доларів, бізнесмени в результаті змогли за 848 тис. доларів.

Українські Національні Новини

Суспільство