ukenru
obval-tsin-na-rinku-elektroenergiyi-minenergo-proponuye-stvoriti-chorniy-spisok-uchasnikiv-rinku-i-sanktsiyi

Обвал цін на ринку електроенергії: Міненерго пропонує створити "чорний список" учасників ринку і санкції

 • 23058 переглядiв

КИЇВ. 8 липня. УНН. Міністерство енергетики ініціювало впровадження “чорного списку” для "недобросовісних" учасників ринку електроенергії - із тимчасовою забороною їм торгів на електронних аукціонах за двосторонніми договорами, після обвалу цін на ринку. Про це йдеться у заяві міністерства, передає УНН.

Деталі

Пропонується посилити відповідальність за "порушення договірних умов" для учасників ринку електроенергії. Міненерго для цього хоче внести зміни до Регламенту організації та проведення електронного аукціону з продажу електричної енергії на Українській енергетичній біржі.

"Буде запропоновано ввести перелік систематичних порушників договірних зобов’язань (так званий Black List), який тимчасово обмежуватиме їм доступ до торгів на електронних аукціонах за двосторонніми договорами", - вказали у Міненерго.

Напрацювання, як вказано, будуть представлені на засіданні аукціонного комітету, яке відбудеться 9 липня 2021 року.

Також вказано, що до Міненерго із запитами щодо запровадження таких змін звернулись ДП “Гарантований покупець” та Українська енергетична біржа.

Причини ініціативи 

Розроблені зміни, вказують у Міненерго, спрямовані на стабілізацію ситуації на ринку електричної енергії.

"Слід зазначити, що зараз спостерігається ситуація спотворення ціноутворення на організованих сегментах ринку, про що свідчить періодичне падіння ціни на електричну енергію нижче собівартості її виробництва навіть найдешевшою атомною генерацією. Також останнім часом спостерігаються маніпуляції і на ринку двосторонніх договорів", - зазначили у міністерстві.

За даними Міненерго, окремі трейдери та електропостачальники, які уклали двосторонні договори на купівлю електроенергії за результатами електронних аукціонів, "не виконують взяті на себе зобов’язання щодо купівлі електроенергії в обсягах і за цінами, відповідно до договору, та порушують умови оплати за відпущену електричну енергію". "Ця ситуація призводить до погіршення фінансово-економічного стану виробників електричної енергії, ускладнює планування їх виробничої діяльності, зокрема, визначення та формування необхідних запасів палива. Своєю чергою, це ускладнює підготовку енергогенеруючих підприємств до проходження осінньо-зимового періоду та створює загрозу безпеці постачання електричної енергії споживачам", - зазначили у профільному міністерстві.

Що було раніше

У п’ятницю, 2 липня, НКРЕКП повідомила, що з початку поточного місяця ДТЕК купує електрику не на ринку, а у самого себе. Так, компанія Д.Трейдинг (група ДТЕК) зменшила обсяги купівлі на ринку “на добу наперед” (РДН) на 74% і одночасно збільшила обсяги закупівлі на ринку двосторонніх договорів (РДД) у пов’язаних з нею осіб. У результаті таких дій ціна на електрику впала за 2 дні на 29%.

Після цього регулятор обмежив обсяги продажу електроенергії між пов'язаними учасниками ринку.

Українські Національні Новини

Економіка