ukenru
obstril-genetichnogo-banku-roslin-u-kharkovi-zrazki-vryatuvati-vdalosya-ale-cherez-znischene-obladnannya-ye-problemi-z-yikh-zberezhennyam

Обстріл генетичного банку рослин у Харкові: зразки врятувати вдалося, але через знищене обладнання є проблеми з їх збереженням

 • 384407 переглядiв

КИЇВ. 20 травня. УНН. Не дивлячись на влучення рашистських снарядів по будівлям Національного центру генетичних ресурсів рослин у Харкові, зразки вдалося врятувати. Адже співробітники установи заздалегідь їх продублювали. Про це в коментарі УНН повідомив доктор сільськогосподарських наук Сергій Авраменко. 

Проте виникли інші проблеми, які ускладнюють збереження зразків. Основна з них – зруйноване обладнання.

Цитата

"Я раніше припускав, що є зразки, які назавжди втрачені. Та, на щастя, наші працівники встигли продублювати їх і сорти можна буде врятувати. Проте, у зв’язку із ракетними ударами знищене обладнання, яке допомагає зберігати та підтримувати рослини", – про це заявив Авраменко.

Деталі

Як зазначив науковець, в генетичному банку рослин України зберігається близько 160 тисяч зразків рослин у вигляді насіння. Але воно з роками втрачає схожість, тому раз на декілька років його пересівають. Не все одразу, а кожен рік певну партію насіння, що налічує кілька десятків тисяч. Зі слів Авраменка, озимі культури були висіяні ще восени і зараз вже в полі, ростуть. Якщо там не буде бойових дій, згодом їх можна буде зібрати. Виникла проблема з ярими культурами, які треба було висівати навесні, але цього зробити не вдалося через російське вторгнення. По строкам співробітники встигають висіяти пізні ярі, такі як, соя, просо, кукурудза, соняшник. Проте через ракетні обстріли дослідної установи знищене обладнання.

"Вщент знищене обладнання: комбайни, трактори, сівалки, селекційна техніка, така як молотарки, сівалки. Без цього ми не зможемо висіяти пізні ярі культури, тому скоріше за все по ярим цей рік втрачено. Щодо озимих, то теж незрозуміло, яким чином будемо збирати насіння. Так як спочатку рослини треба захистити від хвороб, шкідників, бур’янів. Тут потрібна техніка, якої немає, і пестициди, які згоріли на складах. Далі виникне проблема збирання насіння. Звичайні комбайни нам не завжди підходять, потрібні селекційні. Наші співробітники вже готують серпи, щоб вручну зібрати хоча б невелику кількість зразків", – повідомив Авраменко.

Нагадаємо

Раніше співробітники генетичного банку рослин у Харкові повідомили, що через влучання російських ракет знищено тисячі зразків насіння, серед яких і унікальні, які вже не вдасться відновити.

Українські Національні Новини

Суспільство