obmin-terytorii-ta-vazheli-vplyvu-na-perehovorakh-foreign-policy-pro-metu-ukrainy-u-kurskii-operatsii

Обмін територій та важелі впливу на переговорах: Foreign Policy про мету України у "курській операції"

 • 60592 переглядiв

Foreign Policy припускає, що Україна може використати захоплення частини курської області рф для обміну територіями. Це може посилити позиції Києва на потенційних мирних переговорах.

Після захоплення частини курської області рф, Україна може спробувати домовитись з москвою про обмін територіями, аби деокупувати власні регіони. Про це пише Foreign Policy, передає УНН.

Деталі

У видані відзначили, що остання операція демонструє здатність України досягати несподіванок і використовувати раптові прориви, в чому рф постійно зазнавала невдач з початку свого вторгнення.

Окрім того, журналісти вказують, що західні союзники Києва виступили із заявами щодо ситуації у курській області й жоден не засудив дій України. 

Аналітики припускають декілька варіантів щодо того, чого прагне досягти Україна завдяки вторгненню у курську область. Зокрема, у виданні припускають, що частково мета "курської операції" може полягати в тому, щоб ще раз продемонструвати хибність аргументу про червону лінію, про які постійно говорить рф. 

США хочуть зрозуміти, яка стратегія України у курській області рф - Білий дім10.08.24, 18:48

Інше припущення, яке набуло великої популярності, полягає в тому, що бої у курській області можуть призвести до швидшого завершення війни.

Якщо українські сили зможуть утримати та зберегти контроль над російською територією, (...) це може посилити важелі впливу України на будь-яких потенційних переговорах щодо припинення війни. Вже зараз блискавичний наступ України на рф підриває поширену ідею про те, що путін має всі карти, щоб диктувати умови припинення вогню.

- пише Foreign Policy.

Також видання наводить заяву експрем'єра Швеції Карла Більдта, який зокрема й припустив, що Київ може обміняти захоплені російські території на власні. 

Окрім того, журналісти припускають, що Київ готує ґрунт для потенційних переговорів – намагаючись зміцнити свої позиції та публічно заявляючи про свою готовність.

У Foreign Policy підкреслюють, що минулого разу, під час підписання Мінських домовленостей,  Україна мала настільки слабку позицію, що була змушена погодитися на неможливі умови.

Наступні переговори відбулись у березні 2022 року на кордоні білорусі. Самі журналісти назвали їх не перемовинами, а наданням "росією умов капітуляції Україні".

російське командування може перекидати більш досвідчені підрозділи зі східної чи південної України до курської області - ISW10.08.24, 12:39

Київ не лише змінив військовий наратив на місцях, а й, можливо, намагається змінити наратив щодо переговорів – з угоди "земля в обмін на мир" на угоду "земля за землю". Це ставить Путіна в безвихідь: втрата контролю над частинами власне рф є величезним соромом для Кремля

- вказують у Foreign Policy.

Однак, у виданні підкреслюють, що це  не змінює фундаментальної проблеми результату переговорів: того факту, що росія проігнорувала майже кожну угоду, яку вона підписала з Україною.

Доповнення

Слід зауважити, що офіційно Україна не коментувала ситуації у курській області рф. 

Нагадаємо

Речник Держдепартаменту США Метью Міллер заяви, що слова Путіна про те, що "Україна створила масштабну провокацію" у Курській області "є перебільшенням".

Експерт розповів, які політичні та військові цілі переслідує прорив у курській області08.08.24, 14:44

Популярні

Новини по темі