ukenru
novopriznacheniy-kerivnik-ukrspirtu-ne-podav-deklaratsiyu

Новопризначений керівник Укрспирту не подав декларацію

 • 16027 переглядiв

КИЇВ. 25 жовтня. УНН. На сайті Національного агентства з питань запобігання корупції відсутня декларація новопризначеного керівника ДП "Укрспирт" Сергія Блескуна, передає УНН.

Кабінет міністрів України призначив Блескуна на посаду виконуючого обов'язки керівника держпідприємства 23 жовтня. Факт відсутності декларації Блескуна може свідчити про порушення останнім антикорупційного законодавства, каже політичний аналітик Олександр Кочетков.

Він уточнив, що відповідно до ЗУ "Про запобігання корупції" декларацію мають подавати усі без виключення особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

"Тобто, будь-який державний службовець, а також ті особи, які займають посади, пов'язані із державною службою, з бюджетними коштами, працюють або мають намір працювати в організаціях, які знаходяться під контролем держави - усі вони обов'язково повинні подавати декларацію.

Ба більше, якщо людина претендує на посаду, яка пов'язана із виконанням певних державних функцій - вона обов'язково подає пакет документів, серед яких має бути розгорнута декларація", - уточнив він.

Кочетков припустив, що Блескун міг подати декларацію, але вона, з технічних причин, поки ще не опублікована на сайті НАЗК.

"У протилежному випадку, відсутність декларації - це порушення антикорупційного законодавства. НАЗК повинно провести розслідування і видати припис - протокол щодо корупційних діянь, і далі розбиратися", - сказав він.

У НАЗК можуть виникнути питання до Блескуна не тільки через його декларацію, продовжив Кочетков. Річ у тім, що раніше Блескун обіймав посаду комерційного директора Української горілчаної компанії Nemiroff. Цей факт може мати ознаки конфлікту інтересів при призначенні на державне спиртове підприємство, допускає експерт.

"На перший погляд, конфлікт інтересів тут очевидний - він може мати інтерес діяти в інтересах тих структур, з якими він пов'язаний за попереднім місцем роботи", - уточнив Кочетков.

Експерт також зауважив, що Блескун може самостійно заявити про конфлікт інтересів.

"Якщо він цього не зробить - за нього це зробить НАЗК, або ж його вище керівництво", - каже Кочетков.

Нагадаємо, міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Тимофій Милованов на своїй сторінці в Facebook повідомив, що Кабмін призначив на посаду в.о. керівника Укрспирту Сергія Блескуна, який до недавнього часу був радником Милованова з питань спиртової галузі.

Довідка. Сергій Блескун - протягом 2001-2006 років жив і працював у Москві (РФ). Був директором по роботі з клієнтами ВАТ "Лебедянський" (соки ТМ "Я", "Тонус", "Фруктовий сад", "Фрустайл" і "Фрутоняня"). Протягом 2006-2008 років був директором концерну "Оверлайт" (ТМ "Мягков", "Штурман", "Одеса", L'Odessika), власником якого був Борис Кауфман - він же був бенефіціаром "Платинум банк", у який Блескун у час свого керівництва в ДП "Укрспирт" спрямував кошти. Протягом 2008-2015 років Блескун був комерційним директором компанії Nemiroff, звідки і потрапив у ДП "Укрспирт". Після звільнення з ДП “Укрспирт” у 2016 році працював у компанії MaxFoods Europe, яку пов’язують з російським бізнесменом Ігорем Лисиненком.

Українські Національні Новини

Політика