noviy-premyer-britaniyi-politolog-rozpovila-yakikh-krokiv-chekati-vid-rishi-sunaka-ta-scho-zminitsya-dlya-ukrayini

Новий прем'єр Британії: політолог розповіла, яких кроків чекати від Ріші Сунака та що зміниться для України

 • 441651 переглядiв

КИЇВ. 25 жовтня. УНН. Обрання Ріші Сунака новим прем'єр-міністром ніяк не вплине на зовнішню політику Великої Британії, в тому числі і щодо підтримки України. Він нового прем’єр-міністра очікуватимуться кроки, що стосуються внутрішніх проблем. Про це в коментарі УНН розповіла політолог Олеся Яхно.

Деталі

«Тема партійного лідерства у Великій Британії останні роки була актуальною. Ми спостерігали певні крайнощі в плані типажу і образу прем’єра для британської політики. Коли прем’єром став Борис Джонсон - він сприймався як нетиповий. Його критикували скоріше не за політику чи економіку, а за той образ, який він створив, за його нестандартність. Ріші Сунак був один із можливих кандидатів, коли обиралися і Борис Джонсон, і Ліз Трасс. Його обрання було прогнозованим після того, як від кандидатства відмовився міністр оборони Бен Воллес», – розповіла політолог.

Щодо того, чи вплине зміна прем’єр-міністра на ставлення країни до теми росії та України, політолог вважає, що ні. В тому числі це стосується і надання військової допомоги, адже Велика Британія – одна з найактивніших країн, які надають військову допомогу і займають чітку політичну позицію, особливо в перші місяці війни, коли це було важливо для України.

«Ми бачили, що і прем'єрство Ліз Трасс, хоча вона була і недовго на посаді, ніяк не вплинуло на допомогу України. Обрання Ріші Сунака, я переконана, не вплине на зовнішньополітичну ситуацію, в тому числі і в плані України. Це буде більше впливати на внутрішньополітичну дискусію. Навіть країни, де приходять до влади ультраправі сили, як це, наприклад, в Італії, що раніше були помічені в проросійських поглядах, навіть і тут про зміну глобальної позиції не доводиться говорити. А Велика Британія тим більше не обмежена рішенням ЄС», – зазначила політолог.

У першу чергу кроки Ріші Сунака будуть направлені на зміни всередині країни і будуть стосуватися внутрішньо-політичних і внутрішньо-економічних питань.

«Все-таки ці всі роки рішення по Brexit було дискутивним щодо його правильності. І хоч після повномасштабного вторгнення, коли потрібний був маневр і можливість прийняття рішення без необхідності обговорення і узгодження з усіма членами ЄС, збільшилася кількість прихильників Brexit, все ж поки це питання дискутивне. В країні існують ряд економічних проблем, які посилилися з війною і потребують певних кроків», – розповіла Яхно.

Нагадаємо

Колишній канцлер британського казначейства Ріші Сунак офіційно став прем'єр-міністром Великої Британії.

Президент України Володимир Зеленський привітав нового прем'єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака зі вступом на посаду, наголосивши на готовності продовжувати зміцнення українсько-британського стратегічного партнерства.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Фінські сейсмологи зафіксували п'ять вибухів у водах росії

     • 170023 переглядiв