ukenru
niderlandskogo-svyaschenika-ubitogo-v-natsistskomu-kontstabori-ogolosili-svyatim

Нідерландського священика, убитого в нацистському концтаборі, оголосили святим

 • 13143 переглядiв

КИЇВ. 25 листопада. УНН. Папа Франциск канонізує нідерландського священика, академіка і журналіста Тітуса Брандсму, який був убитий у концтаборі Дахау в 1942 році за проповідь проти нацистів. Про це пише УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

Брандсма, який був членом релігійного ордену кармелітів і президентом католицького університету в Неймегені, почав виступати проти нацистської ідеології ще до Другої світової війни та німецького вторгнення в Нідерланди в 1940 році.

Під час нацистської окупації виступав проти антиєврейських законів. Як радник нідерландських католицьких газет, він закликав їх редакторів не друкувати нацистську пропаганду.

Він був заарештований у 1942 році і утримувався в голландських в’язницях, а потім був доставлений в Дахау, поблизу Мюнхена, де його піддали біологічним експериментам і вбили в тому ж році у віці 61 року.

У Ватикані повідомили, що Франциск схвалив указ, який приписує чудо заступництву Брандсми, який був беатифікований - або оголошений "блаженним" - Папою Іваном Павлом II у 1985 році.

Римо-католицька церква вчить, що тільки Бог творить чудеса, але святі, в яких вірять, що вони з Богом на небі, заступаються за людей, які їм моляться.

Чудеса зазвичай є незрозумілими, з медичної точки зору, зціленнями. Подробиці чуда не розголошуються, а дата церемонії канонізації не була поки визначена.

Додамо

Кілька інших католиків, убитих у нацистських концтаборах, уже оголошено святими. Серед них польський священик Максиміліан Кольбе та сестра Едіт Штайн, німецька черниця, яка навернулася з іудаїзму. Обидві були вбиті в таборі Освенцім в окупованій нацистами Польщі.

Українські Національні Новини

Новини Світу