netaniakhu-zaiavyv-shcho-viina-v-hazi-daleka-vid-zavershennia-minfin-izrailiu-peredbachaie-zbilshennia-biudzhetu-na-nastupnyi-rik-cherez-oboronni-vytraty

Нетаньяху заявив що "війна в Газі далека від завершення", Мінфін Ізраїлю передбачає збільшення бюджету на наступний рік через оборонні витрати

 • 28355 переглядiв

Війна Ізраїлю з ХАМАС у Газі, ймовірно, коштуватиме йому щонайменше ще 50 мільярдів шекелів (14 мільярдів доларів - ред.) у 2024 році та призведе до майже потроєння дефіциту його бюджету, заявило міністерство фінансів у понеділок. Нетаньяху підтверджує, що війна може бути затяжною.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху відвідав Газу і сказав, що планує вже найближчими днями поглибити бойові дії. Таку заяву Нетаньяху зробив на засіданні фракції Лікуд у Кнесеті. Про це пише низка ізраїльських видань, передає УНН.

Ми не зупиняємося, ми продовжуємо боротьбу і поглиблюємо бойові дії найближчими днями, і це буде довга битва, і вона не близька до завершення. Нам потрібні терпіння, єдність і дотримання нашої місії.

— сказав Нетаньяху.

Деталі

Війна Ізраїлю з ХАМАС у Газі, ймовірно, коштуватиме йому щонайменше ще 50 мільярдів шекелів (14 мільярдів доларів) у 2024 році та призведе до майже потроєння дефіциту його бюджету. Із таким прогнозом виступило міністерство фінансів Ізраїлю у понеділок.  Вони також зазначили, що прогноз зроблений із урахуванням, що бої триватимуть до лютого.

За даними ізраїльських медіа, під час брифінгу до законодавців звернувся заступник уповноваженого з питань бюджету міністерства Ітай Темкін. Зокрема він сказав, що війна триватиме щонайменше два місяці до 2024 року. А відтак, додавши 30 мільярдів шекелів на безпеку та ще 20 мільярдів на цивільні та інші витрати. Все це збільшить загальні витрати на оборону більш ніж на 48 мільярдів шекелів понад те, що було виділено раніше.

Він також не міг передбачити можливість того, що війна проти палестинських ісламістів ХАМАС у секторі Газа триватиме до березня або далі.

Цілком можливо, що пізніше цього року нам доведеться прийти й оновити його, і нам доведеться внести правки, оскільки війна затягнеться. 

— сказав Ітай Темкін.

Додатково

Парламент Ізраїлю цього місяця схвалив спеціальний військовий бюджет на 2023 рік у розмірі майже 30 мільярдів шекелів, щоб допомогти фінансувати війну та виплатити компенсацію тим, хто постраждав від транскордонних атак ХАМАС 7 жовтня, що і призвели до війни, й ракет, запущених з Гази та Лівану.

Моше Гафні, голова фінансового комітету, заявив, що виступає проти підвищення податків на прибуток, але підтримує податки на надприбутки банків і заходи щодо сприяння економічному зростанню.

Пізніше міністр фінансів Бецалель Смотріч заявив журналістам, що він працюватиме над тим, щоб уникнути збільшення фінансового навантаження на громадян під час війни, і його головним пріоритетом на 2024 рік є допомога резервістам та їхнім родинам.

Водночас у Міністерстві оцінили падіння економіки в четвертому кварталі на 19% у річному вимірі порівняно з третім кварталом, коли спостерігалося зростання на 2,5%.. Очікується, що річна інфляція наприкінці року становитиме 3,1% і знизиться до 2,6% наступного року.

Тетяна Салганік

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    Росіяни посилили обстріли Новомихайлівки – ОК "Південь"

     • 26484 переглядiв

    шойгу заявив про нібито "взяття" Мар'їнки - росЗМІ

     • 25999 переглядiв

    В окупованому Севастополі палає: у соцмережах шириться відео

     • 27477 переглядiв

    У Києві відзначили одну з кращих службових собак

     • 29861 переглядiв