neisnuyuchi-eksperti-chorna-trasplantologiya-i-zagroza-dlya-bizhentsiv-v-tsentri-protidiyi-dezinformatsiyi-rozpovili-pro-rosiyski-feyki

В Центрі протидії дезінформації розповіли про найпопулярніші російські фейки

 • 176301 переглядiв

КИЇВ. 25 липня. УНН. Центр протидії дезінформації фіксує всі пов’язані з Україною ІПСО, що розповсюджує росія. Після Майдану, з 2014 року в агресора набрав популярності фейк про нібито чорну трансплантологію, яку запровадили в Україні. Про це розповіла під час брифінгу керівниця департаменту протидії інформаційним загрозам національній безпеці Центру протидії дезінформації РНБО Анаїт Хоперія, передає УНН.

Деталі

В Центрі протидії дезінформації намагаються нівелювати на початкових етапах всі фейки, які розповсюджують російські Telegram-канали. Наприклад, минулого року вони розповсюджували фейк, що нібито НАТО відправило для ЗСУ заражену кров, посилаючись на так звані "листи" міністра охорони здоров’я Віктора Ляшко.

"Коли ми отримуємо інформацію про загрози, які стосуються якогось державного органу, то направляємо це у відповідне міністерство. Що стосується "зараженої крові", то це в міністерство охорони здоров’я. Вони відповідно відреагували і ми за підтримки їхньої викладеної інформації допомогли розповсюдити інформацію, що це все фейк. Ми закрили це питання за 3 години", - розповіла Хоперія.

На зараз, починаючи ще з 2014 року, росіяни активно поширюють наратив про начебто розквіт чорної трансплантології в Україні, особливо серед дітей і біженців.

Агресори надихаються нашими вразливостями, каже експерт. Вони знаходять якісь кейси, про які колись дійсно розповідалося.

"У нас біла історія про шістьох лікарів, яких засудили через чорну трансплантологію. В 2015 виходить відео із псевдо-прцівником СБУ, з закритим лицем, який розповідає, як чорна трансплантологія відбувається на полі бою, що є якась [трансплантолог - ред.] Дебрю з Голландії (якої ,ми фіксували, насправді не існує), що допомагає з цим всім. СБУ спростували це відео, але росіяни використовують це дотепер", - каже Анаїт Хоперія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У мережі поширили фейк від імені Буданова про події у Криму

Спад цього наративу відбувся у 2018 році, але відновився у 2022. росіяни знову почали маніпулювали, наприклад розповсюджуючи фейк про "мобільні крематорії від Німеччини для військових".

"Вони розповідали, ніби українських військових «потрошать» і направлять далі. Це фейк", - заявила керівниця департаменту протидії інформаційним загрозам.

Популярною стала неправдива новина про біженців, які виїжджають за кордон, і їх ніде не реєструють, і згодом віддають "на органи", наголошуючи, що українські біженці в небезпеці.

"Ми фіксували в іспаномовних джерелах статті про чорну трансплантологію, навіть в Італії один фахівець, на ім'я Гуальфредо Делінчеллі викладає статті видання Politikamento на цю тему. Але ми перевірили - такого експерта не існує. Тобто від його імені постійно викладаються дискредитуючи статті про Україну", - розповіла Хоперія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Арахамія: Повна заборона в Україні Телеграм – це російська ІПСО

Для ширшого розповсюдження фейків росіяни викладають відео із субтитрами англійською. Так було з відео, у якому взагалі не було зазначено, що це Україна, але боти прокоментували що це Ізюм Харківської області, і відео набуло широкого поширення.

"Україні треба реалізувати дуже багато роботи серед нашої і міжнародної аудиторії, задля інформаційної безпеки України. Адже російські фейки на міжнародну аудиторію використовуються проти нас", - додала Анаїп Хоперія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ізраїль закликає рф припинити пропаганду проти України – ЗМІ

Українські Національні Новини

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    IRIS-T: у Military Media Center розповіли, на що здатен ЗРК

     • 254898 переглядiв

    Кіпер анонсував жорсткий моніторинг закупівель

     • 187619 переглядiв

    Януковича у серпні будуть судити за присвоєння "Межигір'я"

     • 202044 переглядiв