ukenru
nbu-pragne-bilshe-doviri-investoriv-do-ofitsiynogo-kursu-grivni-ukhvaliv-rishennya

НБУ прагне більше довіри інвесторів до офіційного курсу гривні: ухвалив рішення

 • 11029 переглядiв

КИЇВ. 8 жовтня. УНН. Національний банк України ухвалив рішення, яке має сприяти зміцненню довіри інвесторів до індикаторів валютного ринку, серед яких і офіційний курс гривні, що можуть використовуватися для транзакцій з купівлі та продажу валюти. Про це УНН повідомили у пресслужбі регулятора.

"Нацбанк запровадив оверсайт індикаторів валютного ринку для приведення механізму їх визначення, розрахунку і оприлюднення у відповідність до принципів Міжнародної організації комісій з цінних паперів (IOSCO) для фінансових індикаторів", - вказано у повідомленні.

Йдеться, зокрема, про такі показники, як офіційний курс гривні до інших валют, довідкове значення курсу гривні до долара на 12 годину, а також облікова ціна банківських металів.

"Це сприятиме зміцненню довіри інвесторів та інших учасників фінансового ринку до індикаторів валютного ринку України, які можуть використовуватися для здійснення транзакцій з купівлі та продажу валюти на українському та міжнародних ринках і розрахунку фінансових результатів за такими угодами", - заявили у НБУ.

Згідно з відповідною постановою правління НБУ, оверсайт індикаторів валютного ринку – це діяльність Нацбанку із забезпечення безперервного, надійного та ефективного визначення, розрахунку та оприлюднення офіційного курсу гривні до іноземних валют, облікової ціни банківських металів та розрахунку довідкового значення курсу гривні до долара США.

Оверсайт індикаторів валютного ринку передбачає здійснення моніторингу, аналізу та ухвалення рішень щодо будь-яких питань, пов’язаних із їх визначенням, розрахунком та оприлюдненням.

Вказано, що Нацбанк, резиденти та нерезиденти України мають право використовувати офіційний курс гривні до іноземних валют, облікову ціну банківських металів та довідкове значення курсу гривні до долара США для укладання угод на грошовому та валютному ринках, однак не мають жодних зобов’язань цього робити.

Постанова набуває чинності 9 жовтня.

Нагадаємо, у Раді НБУ вказали, що на міжбанківському валютному ринку спостерігається переважання попиту над пропозицією іноземної валюти.

Українські Національні Новини

Економіка