ukenru
nbu-pererakhuvav-z-pributku-do-byudzhetu-na-36-bilshe-nizh-zobovyazaniy-rp

НБУ перерахував з прибутку до бюджету на 36% більше, ніж зобов'язаний - РП

 • 11507 переглядiв

КИЇВ. 21 листопада. УНН. Національний банк України перерахував до Державного бюджету майже 65 млрд грн з прибутку до розподілу, це на 36,3% більше, ніж мінімальний обсяг зобов’язань НБУ на 2019 рік. Про це повідомляє УНН із посиланням на звіт Рахункової палати.

"Прибуток до розподілу за результатами діяльності НБУ минулого року становив 46,4 млрд грн і збільшений до 68,5 млрд грн", - йдеться у звіті.

Рахункова палата зазначає, що це відбулося у зв’язку з ретроспективним застосуванням з початку 2018 року змін облікової політики регулятора при визначенні реалізованих результатів за операціями в іноземній валюті, монетарному золоті та банківських металах через впровадження нового Порядку розрахунку чистої відкритої валютної позиції та визначення нереалізованих і реалізованих результатів за вказаними операціями.

"До державного бюджету регулятор перерахував 64,9 млрд грн з прибутку до розподілу, це на 36,3 відс. більше, ніж мінімальний обсяг зобов’язань НБУ на 2019 рік (47,6 млрд грн)", - йдеться у звіті.

Так, НБУ не забезпечив якісного та обґрунтованого планування кошторису адміністративних витрат на 2018 рік.

"Незважаючи на численні коригування, показники кошторису адміністративних витрат Нацбанку недовиконано за витратами на 522 млн грн (17,7 відс.), за інвестиціями – на 386 млн грн (71,1 відс.). Відбулося вивільнення резервів за активами в обсязі 2,6 млрд гривень", - зазначається у звіті.

Раніше УНН повідомляв, прибуток банківської системи за дев’ять місяців 2019 року збільшився у 4,4 рази - до 48,4 млрд грн.

Українські Національні Новини

Економіка