ukenru
naybilshiy-obsyag-problemnikh-borgiv-skontsentrovaniy-u-torgivli-ta-sferi-nerukhomosti-andriy-volkov

Найбільший обсяг проблемних боргів сконцентрований у торгівлі та сфері нерухомості – Андрій Волков

 • 590743 переглядiв

КИЇВ. 15 березня. УНН. Найбільше токсичних кредитів сконцентровано у корпоративному сегменті. А саме, у роздрібній торгівлі (близько 96 млрд грн), оптовій торгівлі (51 млрд грн) та сфері нерухомості (35 млрд грн). Такими аналітичними даними у своїй колонці для Delo.ua поділився Андрій Волков, засновник та керуючий партнер групи компаній «Інвестохіллс».

За його словами, частка NPL у бізнес-позиках банків у лютому 2023 року перевищила 43,3%, це близько 364 млрд грн. Тоді як частка проблемних кредитів фізосіб складає 32,4%, або 73 млрд грн.

«Ситуація з токсичними боргами в банківській системі виявилася гіршою, ніж очікувалося. Основна першопричина такої ситуації зрозуміла – війна. Значна частина територій, на яких перебували активи та велася підприємницька діяльність, окупована. Багато чого зруйновано та пошкоджено – цехи, логістичні центри, цілі заводи та майнові комплекси. Але й на підконтрольній території діяльність також нормально не ведеться. Порти частково заблоковані, регулярно відбуваються обстріли, зростають ціни на логістику, на сировину, а з осені 2022 року почалися перебої з електропостачанням. І хоча більшість підприємств вже відновили діяльність, погоджуючи режим роботи з операторами електричних мереж, це все одно призводить до зростання витрат виробництва та створює складнощі з погашенням кредитів», – пояснив фінансист.

Волков також прогнозує, що в 2023 році подальше зростання NPL у банківській системі продовжиться.

«На жаль, поки що немає особливих перспектив для покращення економічної ситуації в країні. За підсумками 2023 року частка токсичних кредитів у портфелі платоспроможних банків може досягти 48%, а їх обсяг перевищить 400 млрд грн», – каже фінансист.

Українські Національні Новини

Новини Бізнесу