ukenru
navalniy-turechchina-i-kovid-ministri-zakordonnikh-sprav-krayin-yes-zibralisya-na-zasidannya

Навальний, Туреччина і "ковід": міністри закордонних справ країн ЄС зібралися на засідання

 • 12333 переглядiв

КИЇВ. 25 січня. УНН. Міністри закордонних справ Євросоюзу зібралися на перше у цьому році засідання. На порядку денному, серед інших питань, ситуація з російським опозиціонером Олексієм Навальним, відносини з Туреччиною і поширення COVID-19 у третіх країнах. Про це заявив у понеділок верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель, передає УНН із посиланням на Європейську службу зовнішніх зв'язків.

"Доброго ранку, це перша Рада із закордонних справ у році, і у нас буде дуже щільний порядок денний. Я не знаю, як ми збираємося вирішувати всі ці питання", - заявив Боррель.

Події у Росії

За словами Борреля, першим пунктом порядку денного стоїть ситуація у Росії, де, за повідомленнями, заарештовано понад 3000 осіб, а також затриманий Олексій Навальний.

Так, Навального затримали ввечері 17 січня під час прикордонного контролю після його повернення з Німеччини до Росії. Як повідомила Федеральна служба виконання покарань (ФСВП), опозиціонер був оголошений у розшук і затриманий через порушення умов випробувального терміну.

23 січня у більш ніж 100 містах Росії, а також у декількох містах світу пройшли мітинги на підтримку арештованого опозиційного політика Олексія Навального.

У Москві на мітинг, за різними оцінками, вийшли від 15 тис. до 50 тис. осіб, у Санкт-Петербурзі - 10-20 тисяч, у Єкатеринбурзі і у Нижньому Новгороді - по 10 тис. Під час акцій силовики проводили масові затримання. За даними правозахисного порталу "ОВС-ІНФО", затримані не менше 3564 людини.

Відносини з Туреччиною і США

"Подивимося, чи зможемо ми почати нову еру у тісній співпраці з новою адміністрацією Сполучених Штатів", - зазначив глава європейської дипломатії.

Вказується, що також обговорять відносини з Туреччиною після візиту міністра закордонних справ країни Мевлюта Чавушоглу у Брюссель.

COVID-19 у третіх країнах

Глави МЗС ЄС також планують обговорити стратегію блоку по боротьбі з широким розповсюдженням COVID-19 у третіх країнах. Європейський рада обговорила це питання раніше, і, за словами Борреля, міністри закордонних справ продовжать це обговорення.

Інші питання

Крім того, європейські міністри обговорять ситуацію в Ефіопії, справа італійського студента Джуліо Регені, вбитого у Єгипті, гуманітарну ситуацію у Боснії та Герцеговині.

Планується відеоконференція з міністром закордонних справ Японії, щоб обговорити ситуацію в Азії та шляхи зміцнення співпраці з країною. Також постане питання кліматичної дипломатії.

Під час обіду міністри збираються обговорити відносини зі Сполученим Королівством в областях зовнішньої політики, безпеки і оборони.

Що передувало

18 січня Євросоюз засудив затримання Навального і закликав негайно звільнити його.

У той же день глави МЗС Латвії, Литви та Естонії направили верховному представникові ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозепу Боррелю лист із закликом "вжити додаткових жорсткі дипломатичні заходи щодо посилення тиску на російську владу, щоб сприяти звільненню Навального". Країни Балтії заявили про необхідність обговорити цю тему, "в тому числі щодо можливого введення нових обмежувальних заходів", на засіданні Ради ЄС на рівні глав МЗС 25 січня.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба напередодні прокоментував протести у Росії. Коментуючи затримання опозиціонера Олексія Навального, який, на думку міністра є уособленням протестів, глава МЗС озвучив приказку "ворог мого ворога - мій друг".

Українські Національні Новини

Новини Світу